Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Családi kiállítás költözött a gyulai Tájvízházba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2014. július 12. 09:00
Családi kiállítás költözött a gyulai Tájvízházba
Debreczeni Zsóka, Pelcz Zoltán, Pelcz Balázs és Pelcz Benjámin alkotásai harmóniával, drámaisággal és a humorral töltik meg a teret
Képünkön (balról jobbra): Bak Sándor, Pelcz Zoltán, Debreczeni Zsóka és Pelcz Balázs. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

Tematikailag és műfajilag is sokszínű családi kiállítás nyílt július 10-én a Tájvízházban. Debreczeni Zsóka és Pelcz Zoltán keramikusművészek, valamint fiaik, Pelcz Balázs és Pelcz Benjámin szobrászművészek közös tárlata olyan, mint az érzelmekkel teli, többgenerációs családi élet: a harmóniát, a drámaiságot és a humort egyaránt fellelhetjük benne.

A bensőséges, vidám hangvételű megnyitón Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Az igazgató elmondta, régi ismeretség köti Debreczeni Zsókához és Pelcz Zoltánhoz, akik immár harmadik alkalommal mutatják be alkotásaikat a gyulai közönségnek. A köszöntőből az is kiderült, az igazgatóság legmagasabb kitüntetésének számító Igazgatósági Díj is a két művész keze munkáját dicséri.

A tárlatot megnyitó Raport Lászlót felesége révén köti ismeretség a Pelcz családhoz. A jó barát beszédében kiemelte: Debreczeni Zsóka és Pelcz Zoltán az életben és a művészetben is igazi társak. – Alkotásaikban is kifejeződik az egymás és családjuk iránt érzett szeretetük, nemcsak erősítik, de ki is egészítik egymást – tette hozzá.

– Szerencsénkre vannak olyan emberek, akik képesek kiszabadítani a márványból a szobrot, vagy megformálni agyagból az érzelemmel teli szépséget – nekünk, egyszerű halandóknak, akik ezek nélkül az emberek nélkül nem élhetnénk teljes életet. Köszönjük meg nekik, Zsókának és Zolinak, Balázsnak és Benjáminnak, hogy megteremtették nekünk ezt a világot – fogalmazott Raport László.

Debreczeni Zsóka és Pelcz Zoltán jelenleg Szilvásváradon élnek. Mindketten tagjai a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Keramikusok Társaságának. Pelcz Balázs 2010-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán, öccse, Pelcz Benjámin jövőre végez ugyanott. A család első közös kiállítása 2011-ben volt az egri Buttler-házban.

– Minden egyes darabot közösen készítünk el, mivel az agyagnak van egy olyan tulajdonsága, hogy ha túl puha, akkor összedől, ha pedig túl kemény, akkor nem tudjuk formálni. Ketten villámgyorsan dolgozunk – mesélt a feleségével közös alkotómunkáról Pelcz Zoltán. A művésztől megtudtuk, a Tájvízházban kiállított szobrok az elmúlt egy évben készültek.

Pelcz Balázs terrakotta kisplasztikákat, domborműveket és fából készült szobrokat tárt a gyulai közönség elé. Az ifjú szobrászművész kérdésünkre elmondta: bár szülei alkotásai között nőtt fel, csak 17-18 évesen kezdett el mintázni. Mint kifejtette, a legszebb feladatot a köztéri szobrok megalkotása jelenti számára, azon belül pedig a portrékészítés foglalkoztatja leginkább. 

A kiállítás július 31-ig, keddtől vasárnapig 14–21 óra között tekinthető meg a Tájvízházba szóló belépővel.  

      

Képünkön (balról jobbra): Raport László és Bak Sándor. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)