Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai látószögben az irodalom és a nemzeti közösség

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szávai Krisztina • KULTÚRA • 2014. június 19. 11:00
Gyulai látószögben az irodalom és a nemzeti közösség
Dr. Elek Tibor most megjelent tízedik kötetének bemutatója illeszkedett az ünnepi könyvhét gyulai programsorozatába
Dr. Elek Tibor könyvbemutatója az ünnepi könyvhéten. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Olvas. Ír. Megismer és megismertet, megért és láttat. Ha kell, bátorít, s ha kell, kerít néhány felkiáltójelet. Ha a jelen mostoha sorsot szán is az irodalomtudósnak, mást akkor sem tehet. Vagy mégis? Ha olykor méltatlanul szűk körben is, de hallatja hangját, üzen, és nem alkuszik: dr. Elek Tibor József Attila-díjas irodalomtörténész Irodalom és nemzeti közösség címmel, válogatott és új írásokat tartalmazó, most megjelent tízedik kötetének bemutatója az ünnepi könyvhét gyulai programsorozatába illeszkedett. Az eseménynek a Mogyoróssy János Városi Könyvtár adott otthont június 16-án.

A baráti, pályatársi figyelem övezte diskurzusban dr. Elek Tibort az évtizedek munkásságát összegyűjtő kötetről az évtizedeket végigkísérő dr. Erdész Ádám levéltárigazgató faggatta. A harminc évet felölelő gyűjtemény két gondolat mentén látott napvilágot: az ötvenedik születésnapjához közeledő irodalomtörténészben kilenc kötete, s az irodalomban, irodalommal eltöltött évtizedei megérlelték egy válogatáskötet igényét. A másik gondolat a nemzet, a magyarság fogalmát, annak problematikáját, a nemzeti emlékezet zavarait, a nemzeti önismeret hiányosságait, az irodalom és a nemzet közösségének összekapcsolódási lehetőségét jelenti, mely az utóbbi években is számtalan vitát, beszélgetést, olykor elhallgatást vagy nemtelen harcokat is eredményezett.

- Pályámra visszatekintve látom, mindig is ez volt az egyik fő kérdés, ami engem az irodalmon keresztül foglalkoztatott: vagyis hogy az irodalom hogyan tudott hozzájárulni az elmúlt években, évszázadokban – és napjainkban is – mindahhoz, hogy a nemzetünk közössége reálisabban nézhessen önmagára, reálisabban ismerje meg önmagát, hogy nemzettudatunk zavarai oldódjanak. A magyar irodalomnak mindez régóta fontos vonulata, s ma is foglalkozik vele a kortárs irodalom, még ha sokszor nem is szándékosan, s olykor szinte észrevétlenül teszi ezt. Ezzel a kötettel én is hozzá tudok szólni ezekhez a kérdésekhez – mondta el dr. Elek Tibor.

A 3X13 írást - az esszéket, a portrékat, s az úgynevezett miniesszéket tartalmazó fejezeteket egy interjú zárja a Napkút Kiadó gondozásában megjelent válogatáskötetben. A hosszabb-rövidebb írásművek a nemzet és irodalom tematika mentén érintik a határon túli magyar irodalmat, melynek hazai megismertetésében a szerző kiemelkedő szerepet tudhat magáénak, a sok szempontból megosztott, de mégis egyetlen magyar irodalom kérdéskörét is, de helyet kaptak a gyűjteményben a Szabó Pál és a Sinka István szülőházánál elmondott emlékbeszédek, ahogy A Könyv halála címmel, a néhány esztendővel ezelőtti gyulai ünnepi könyvhéten elmondott nyitóbeszéd is. Mert Gyuláról is lehet szemlélni a magyar irodalmat – a gyulai látószöget, az irodalomtörténésznek a vidéki irodalmisághoz való viszonyát megmutató írások is helyet kaptak a kötetben, érzékeltetve, hogy dr. Elek Tibor számára nagyon fontos mindaz, ami térségünkben zajlik.

 

Dr. Elek Tibor. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. június 19. 11:47
Dr. Elek Tibor most megjelent tizedik kötetének bemutatója illeszkedett az ünnepi könyvhét gyulai programsorozatába
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)