Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyorslábú művészek táncában gyönyörködhettek a gyulai járókelők

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2014. június 18. 15:00
Gyorslábú művészek táncában gyönyörködhettek a gyulai járókelők
A debreceni Rhythm & Shoes Dance Club adott bravúros showműsort a gyulai Világóránál
A Rhythm & Shoes Dance Club a gyulai Világóránál. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Fülbemászó dallamok, ritmikus kopogás, és a Világóra felé közeledve egyre erősödő hangerő. Ezt tapasztalhatták a belvárosban június 17-én sétálók, még messze 20 óra előtt, odaérve pedig egy rögtönzött pódiumon gyorslábú művészek táncát láthatták, akik fáradhatatlanul ropták a járókelők igen nagy elégedettségére.

A rögtönzöttségében is elegáns, látványos koreográfiával büszkélkedő, kellemesen szellemes és mindenképp bravúros showműsort a debreceni Rhythm & Shoes Dance Club négy tagja szolgáltatta.

Az utcai stepptáncban is remeklő táncklub már 14 éve nyűgözi le közönségét, melynek tagjai a klasszikus amerikai sztepptánc és az ír sztepptánc műfajának nem csak népszerűsítői, de oktatói is. Szakmai felkészültségük láttán pedig az is magától értetődő, hogy a műfajnak nemzetközi szinten is sikeres képviselői.

A laikusok számára pusztán látványos „kopogó tánc” elsőként talán Gene Kelly vagy Michael Flatley alakját idézi fel, pedig a műfaj hosszú utat tett meg idáig, méghozzá szó szerint lépésről-lépésre.

Talán kevesen tudják, hogy a gyökerek a fekete afrikai rabszolgaságig nyúlnak vissza, akik dobjaik segítségével kódolva, nagy távolságon belül is tudtak egymással kommunikálni. Ezt az eszközt később lábfejükre cserélték, és a tánc - mint egyszerűbb és bonyolultabb ritmusok halmaza -, mintegy kódsor segítette kifejezni érzéseiket, gondolataikat.

Ezzel keveredett a XIX. században az ír és angol bevándorlók fapapucsos tánca, míg a ma is ismert jellegzetes vasalt cipő csak az 1910-es években jelent meg.

A modern amerikai sztepp tánc alapját adó swing – mint stílus és tánc - az idők során számos változáson ment át, de a charleston, cakewalk, shim-sham-shimmy, foxtrott máig él.

Virágzott a múlt század elején a New York-i Harlem szívében működő Savoy Ballroom-ban, és Louis Armstrong, Cab Calloway, Benny Goodman, Duke Ellington muzsikáját hallva később is mindenki táncolni vágyott. Hamarosan a filmipart is meghódította, és Fred Asteir vagy Gene Kelly nevét is gyakran e tánc kapcsán emlegetjük ma.

A műfaj mai hazai jeles képviselője a Rhythm & Shoes Dance Club vezetője, koreográfusa, Badacsonyi Róbert hivatásos előadóművész, táncpedagógus a hazai közönség előtt is ismert, hisz látható volt a Magyar Televízió 1996-os Ki mit tud? tehetségkutató műsorában, később az RTL Klub Csillag születik című tehetségkutató programjában, de ha csak a szintén RTL-es Benne leszek a TV-ben című műsorában nyújtott különleges görkorcsolyás-sztepptánc produkcióját említjük, biztos, hogy szintén sokan csapnak a fejükhöz. Kedd este pedig a gyulai járókelők gyönyörködhettek akrobatikus tánctudásában a Világóránál.

És akadtak sokan, hiszen a hűvös idő ellenére is, aki csak arra járt megállt, s gyönyörködött a táncosok összhangjában, hihetetlen erőfeszítéssel megvalósított, sötétedés után is tartó produkciójában.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. június 18. 21:33
A debreceni Rhythm & Shoes Dance Club adott bravúros showműsort a gyulai Világóránál
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)