Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ismételten Gyulát választotta kongresszusának helyszínéül a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2014. április 25. 17:11
Ismételten Gyulát választotta kongresszusának helyszínéül a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság
Dr. Párducz László: A fogamzásgátló tabletta Magyarországon is ingyenes legyen a 18 éven aluliak számára
Ismételten Gyulát választotta kongresszusának helyszínéül a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Gyulán tartja 34. kongresszusát a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság, melynek ma délelőtti megnyitóján dr. Kovács József, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa, országgyűlési képviselő látta el a fővédnökséget.

Dr. Párducz László, a megyei kórház szülészeti- és nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa, a rendezvény házigazdája annak a reményének adott hangot köszöntőjében, hogy az előadások egymás gondolataira, ismereteire kíváncsi és érzékeny emberek között zajlanak majd.

- A Magyar Nőgyógyász Társaság Gyermeknőgyógyász Szekciója 1976-ban alakult meg. 2011-ig csupán tagozat voltunk, mára önálló társasággá váltunk. Jelenleg 98 szakvizsgával rendelkező gyermeknőgyógyászt számolunk országos szinten. Fókuszunkban a – 0 és 18 éves kor közötti - lányok nemiszervi megbetegedései, fejlődési rendellenességei, nőgyógyászati megbetegedései állnak, nagy hangsúlyt fektetünk a serdülőkori fogamzásgátlásra, a nem kívánt terhességek megelőzésére, az abortuszok későbbi szövődményeinek az elhárítására. Kortársoktatással igyekszünk megelőzni a terhesség megszakításokat. A társaságunk olyan fontos dolgokat tárgyal meg a kongresszuson, mint a szexuális úton terjedő megbetegedések csökkentése. Továbbá szeretnénk elérni, hogy mind a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, vagy a fogamzásgátló tabletta - más nyugati országok mintájára - Magyarországon is ingyenes legyen a 18 éven aluliak számára – vázolta a társaság célkitűzéseit dr. Párducz László.

Dr. Kovács József meglátása szerint tekintettel arra, hogy a szexuális élet kezdete egyre fiatalabb életkorra tevődik, a nőgyógyászokra nagy felelősség hárul. Az orvos-politikus üdvözölte a kormány azon döntését, hogy kötelezővé tette a HPV-oltást. Mint fogalmazott, fontos, hogy az érintett korosztály önmaga és a környezet veszélyeztetése miatt éljen a lehetőséggel, hiszen állami forrás hamarosan rendelkezésre áll. Dr. Kovács József beszédében az emlőrák szűrések fontosságát hangsúlyozta, hiszen a legutóbbi felmérés szerint a lakosság átszűrtsége csupán 2%-ra tehető.

- Jó érzés belegondolni, hogy városunkban a magas színvonalon működő szülészeti- és nőgyógyászati osztály mellett országosan is elismert gyermekosztály működik. Városunk stratégiai politikájában kiemelt területek közé tartozik a családpolitika, valamint az ifjúsági- és gyermekügyek területe. Alapvető célunk, hogy minden gyermek és fiatal úgy érezze, hogy Gyulán a legjobb felnőni. Ehhez nagyon fontos, hogy az egészségügyi szolgáltatások a legmagasabb színvonalon álljanak – hangzott el dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében. A polgármester büszkeséggel szólt a tavalyelőtt elnyert Családbarát Önkormányzat-díjról, s arról, hogy Gyula Város Önkormányzata nem csupán szimbólumokkal, hanem cselekvéssel is kifejezi a családok iránti elkötelezettségét. A városvezető az önkormányzat legújabb kezdeményezéseként említette, hogy április 1-jétől valamennyi újszülöttet egy rugdalózóval, virággal és Póka György által készített alkotással lepi meg a választókerület önkormányzati képviselője.

Dr. Csermely Tamás, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság elnöke örömének adott hangot, hogy immár hetedszer volt alkalma megnyitni a kongresszust. Meglátása szerint a 34 magyarországi és 3 nemzetközi konferencia igazolja, hogy a társaság komoly összetartó erővel rendelkezik. Az elnök továbbá szoros gyulai kötődésnek nevezte, hogy Dobszay László, a megyei, európai és az egész világ gyermeknőgyógyászatának a megteremtője, pályafutásának 9 évét a Gyulai Állami Gyermekmenhely vezetőjeként töltötte.

A referátumok előtt dr. Tóth Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati klinikájának professzora emlékeztette arra kollégáit, hogy a gyermeknőgyógyászok társasága tekinthető az egyik legösszetartóbb társaságnak, s korszerű szakmai állásfoglalásuk a gyermeknőgyógyász- és szülésztársadalomban szemléletváltáshoz vezethet.

 

Dr. Párducz László. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)