Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Antikolt grafikák a művészet napszámosától – Volent Kati műveiből nyílt tárlat Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2014. április 02. 22:30
Antikolt grafikák a művészet napszámosától – Volent Kati műveiből nyílt tárlat Gyulán
A kiállításon a gyulai grafikus különleges eljárással készült alkotásait láthatjuk a gyulai Százéves (Reinhardt) cukrászdában
Volent Kati tárlatát Fábián Irén nyitotta meg a Százéves (Reinhardt) Cukrászdában. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Barangolások itthon és a nagyvilágban címmel Volent Katalin grafikusnak nyílt kiállítása a gyulai Százéves (Reinhardt) Cukrászda galériájában. A termékeny gyulai alkotó a közelmúltban bemutatta több művét Nagyszalontán, a gyulai Postagalériában, valamint a megújult művelődési központ földszintjén is. A cukrászdában nyílt tárlatán mintegy húsz különleges, egyedi, úgynevezett antikolt grafikát láthatnak tőle a művészetkedvelők.

A kiállítás megnyitóján Kósa Zsuzsanna köszöntötte a jelenlévőket, majd Fábián Irén képzőművész méltatta az alkotót.

- Volent Kati a világutazó, aki nem szóval, hanem képeivel beszél hozzánk. Ez a nyelvezete, amellyel közvetíti a szép részleteket a világból. Ábrázol, méghozzá úgy, hogy felismerjük a Föld egy-egy részletét, legyen az Gyulán, Nagyszalontán, vagy éppen a világ másik oldalán, Indiában. Barangol itthon, külföldön, és olyan messzire is eljut, ahová sokan nem jutunk el soha, de lélekben elvisz minket oda, és saját lelkére hangolja a nézőt. Kati úgy fogalmaz, ő a művészet napszámosa, aki csak közvetít, mesél az életéről és a gondolatairól – mondta nyitó beszédében Fábián Irén.

Volent Kati munkáit megtalálhatjuk több kiadványban is. A nő és ami mögötte van című önéletrajzi munkáján kívül megjelent a Gyulai történelmi séták című albuma, de találhatunk tőle műveket számos kötetben, illusztrálja Bagyinszki Zoltán 100 magyar kastély című könyvét, vagy a gyulai kolbász históriáját leíró, Gyulai régen és ma sorozat kötetét. A gyulai grafikus alkotómunkája mellett oktat is: gyermekeket és felnőtteket készít fel örömrajzolásra, vagy akár közép- és felsőfokú iskolák felvételijére.

A Gyulai Hírlapnak Volent Kati elmondta, a tárlaton látható képei mind új anyagok, de megannyi képanyag és hangulat vár még megvalósításra. Alkotásának sora, hogy először tussal elkészíti az alapgrafikát, utána egy speciális eljárással öregíti a papírt, körbetépi, majd akrilspray-vel és temperával visszahozza a színeket. Műveiről elmondta, a sajátos eljárással készült képeivel a régi, megbarnult fotók hangulatát kívánja megidézni, illetve a régi emlékeket és értékeket átemelni jelenünkbe.

Az egyedi grafikákból álló tárlat megtekinthető május 2-ig a cukrászda galériájában.

 

Volent Kati. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)