Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pályázati támogatásból rendeznek testvérvárosi találkozót áprilisban Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. március 28. 21:00
Pályázati támogatásból rendeznek testvérvárosi találkozót áprilisban Gyulán
A rendezvényen a Gyula és Csíkszereda közti testvérvárosi kapcsolat fennállásának 20. évfordulóját is megünneplik
Mintegy 148 ezer euró pályázati támogatást nyert el Gyula az Európai Unió Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségétől testvérvárosi hálózatépítésre – jelentette be dr. Görgényi Ernő polgármester sajtótájékoztatóján. A Munka és család – önkormányzatok tematikus hálózata című projekt keretében hatállomásos konferenciasorozatot szerveznek. Az első testvérvárosi találkozót februárban tartották meg Aradon, a másodikat pedig április 11-13. között rendezik meg Gyulán.
Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

A városvezető elmondta: a 2013-ban elnyert pályázat nem igényel önerőt, 100%-os intenzitású. A gyulai találkozó után Csíkszeredán, majd Budrióban és Ditzingenben cserélnek tapasztalatot a testvérvárosok képviselői, a zárókonferencia várhatóan 2015 februárjában lesz Gyulán.

Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta: a projektnek köszönhetően nem a város költségvetését terheli a testvérvárosi kapcsolatok fenntartásának finanszírozása. A polgármester hozzátette: az önkormányzat alapvető célkitűzése, hogy a települések közötti kapcsolat a gazdasági, a civil és a sportszervezetek, valamint az intézmények szintjén is kiépüljön. Mint kifejtette: a testvérvárosi kapcsolatoknak nemcsak protokolláris, hanem tartalmi szerepe is van, hiszen általuk elleshetjük egymástól a jó gyakorlatokat.  

Szilágyi Tamás szociológus, kutatásvezető kiemelte: a mostani projekt az előző évben lezárult, idősüggyel kapcsolatos pályázat szerves folytatásának tekinthető. Mint megtudtuk, a korábbi projektet az Emberi Erőforrások Minisztériumának felügyelete alatt működő közhasznú szervezet, a Tempus Közalapítvány jó gyakorlatokat összegyűjtő kiadványában is bemutatták.

– A Munka és család – önkormányzatok tematikus hálózata című projekt keretében Gyula igyekszik majd a gyakorlati dimenzióját megtalálni a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztésének. Az egymástól ellesett jó gyakorlatok adaptációs lehetőségeit a lehető legszélesebb körben fogjuk feltárni – fogalmazott az egyetemi oktató, aki arról is beszámolt, hogy a pályázathoz egy felmérés is kapcsolódik.

Sinai-Hajnal Edittől, az önkormányzat városmarketing- és nemzetközi kapcsolatokért felelős referensétől megtudtuk: az áprilisi testvérvárosi találkozóra Gyula összes testvérvárosa meghívást kapott, a hat településről közel száz fő érkezik városunkba. A szakmai konferenciát a Vigadóban tartják. A helyszínen a testvérvárosok előadói azt mutatják be, hogy milyen a munka és a család helyzete, illetve összeegyeztethetősége településükön. A programon a gyulai polgárok is részt vehetnek, a rendezvényre a  konferencia@gyula.hu e-mail címen lehet jelentkezni. 

Sinai-Hajnal Edit elmondta: a találkozó kiemelt vendége Csíkszereda lesz, hiszen idén ünnepeljük a két település közti testvérvárosi kapcsolat fennállásának 20. évfordulóját. A két város kapcsolatát a gyulai városházán, hivatalos ünnepség keretében újítják meg. A jubileum alkalmából városunkban több alkalommal is csíkszeredai néptáncosok és népzenészek lépnek fel.

       

   

Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)