Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több száz gyümölcsfát osztott ki a napokban a Gyulai Hangya Szociális Szövetkezet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. március 27. 20:00
Több száz gyümölcsfát osztott ki a napokban a Gyulai Hangya Szociális Szövetkezet
Alt Norbert: programjainknak köszönhetően olyanok is elkezdték művelni kertjeiket, akik korábban semmilyen mezőgazdasági ismerettel nem rendelkeztek
Fotó: Gyulai Hírlap

Közel négyszáz gyümölcsfát osztott ki tagjainak ma délután a Gyulai Hangya Szociális Szövetkezet. Az önkormányzat kezdeményezésére létrejött, jelenleg 130 tagot számláló szervezet három éve végzi háztáji gazdálkodó hálózatának kiépítését. Alt Norbert alpolgármester, a szövetkezet elnöke elmondta: középtávú terveik között szerepelt a háztáji gazdálkodás kultúrájának visszaállítása, a háztáji porták rehabilitációja.

Alt Norbert szerint a 2011-ben életre hívott szervezet beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Mint megtudtuk, a szövetkezet kezdeményezői 2010-ben még szervezeti forma nélkül valósították meg akcióikat, majd egy év múlva – a negatív tapasztalatokból okulva – úgy döntöttek, szövetkezeti formában folytatják tovább tevékenységüket.  

– Az első három év az építkezésről szólt. Idén lezárul a porták rehabilitációját szolgáló gyümölcsfaprogram, a következő évben a termelési eszközök beszerzése és az értékesítés megszervezése lesz komoly feladat – részletezte az elnök.  

– A szövetkezet három éve folyamatosan biztosítja tagjainak a veteményeskertek kialakításához szükséges vetőmagmennyiséget, továbbá több sikeres állattenyésztő-programot is beindítottak, és tagjaikat különféle eszközök, mezőgazdasági szerszámok és keltetőgép kölcsönzésével is segítik – tette hozzá.  

Alt Norbert hangsúlyozta: programjaiknak köszönhetően olyanok is elkezdték művelni kertjeiket, akik korábban semmilyen mezőgazdasági ismerettel nem rendelkeztek, így a szövetkezet jóvoltából csökkenteni tudták az elhanyagolt porták számát a városban és környékén.

Az elmúlt években a szövetkezet több mint 2200 gyümölcsfát osztott ki. Alt Norberttől megtudtuk: a napokban több mint kétszáz sajmeggycsemete is gazdára talált.

A gyümölcsfaosztáson a szövetkezetet évek óta támogató dr. Kovács József országgyűlési képviselő is megjelent. A honatya kiemelte: fontosnak tartja, hogy olyan szervezeti formák alakuljanak ki, amelyek az emberek szorgalmára és munkaszeretetére építenek. Mint mondta, a jövőben is támogatni fog minden olyan akciót, amely ezt a munkaalapú szemléletet erősíti.

Dr. Kovács József arról is beszélt, hogy az elkövetkezendő ciklusban vélhetően több olyan támogatás érkezik majd a térségbe, amely az alternatív foglalkoztatási formák, illetve az ehhez szükséges erőforrások megteremtését célzó helyi kezdeményezéseket hivatott segíteni.

       

Fotó: Gyulai Hírlap
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)