Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai történészek közreműködésével jelent meg a német nyelvű Harruckern-monográfia

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2014. március 25. 09:00
Gyulai történészek közreműködésével jelent meg a német nyelvű Harruckern-monográfia
Harruckern János György születésének 350. évfordulójára készült el Johann Pammer, Erdész Ádám és Dusnoki-Draskovich József közös munkája
350 évvel ezelőtt született báró Harruckern János György földbirtokos, Békés megye főispánja. Az évfordulóra Johann Pammer osztrák történész, a linzi székhelyű, felső-ausztriai tartomány levéltárának munkatársa több mint 260 oldalas monográfiával készült. A munkában helyi történészek segítségét is kérte, így a német nyelven megjelent kötetben egy-egy fejezetet Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója és Dusnoki-Draskovich József történész, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára is jegyez. A Gyulai Hírlap kérésére a szerzők mutatták be a Harruckern Jánosról írt monográfiát.
Képünkön (balról jobbra) Erdész Ádám, Johann Pammer és Dusnoki-Draskovich József. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Johann Pammer több mint 20 évig volt a linzi levéltár munkatársa. Részt vett a felső-ausztriai népiskolák ügyeinek irányításában, jelenleg vezetője a hirschbach-i parasztbútor-múzeumnak. A közelmúltban megjelent Harruckern-monográfián kívül mintegy 20 kötet szerzője.

A Harruckern-könyv bemutatóját a földbirtokos szülőhelyén, Schenkenfeldenben, Gyula osztrák testvérvárosában tartották, ahol tavaly a Harruckern nevéhez fűződő Kálvária-kápolna építésének 300. évfordulójáról is megemlékeztek. Az ünnepségsorozatot helytörténeti konferencia kísérte. Johann Pammertól megtudtuk, korábbi kutatási eredményekből gyűjtötte az információkat, amelyek gyakran kiegészítésre, illetve javításra szorultak. Új adatok főként Harruckern János felmenőit illetőleg kerültek elő. Érdekes például, hogy édesanyja cseh nemesi származású volt, a család pedig a harmincéves háború idején költözött osztrák területre, valamint hogy Harruckern anyai rokonsága szoros kapcsolatban állt a Máltai Lovagrenddel.

Az osztrák történész hangsúlyozta, Harruckern János élete sikertörténet, amelyben láthatjuk, hogyan lett takácsfiúból magyar mágnás. Harruckern hadsereg-élelmezési megoldásai és újításai nélkül Savoyai Jenő német-római császári hadvezér seregei nem érhették volna el – többek között a török hadak elleni – híres győzelmeiket. Szervezési talentuma akkor is kitűnt, amikor az aradi erőd építésének irányításában vett részt, és a gazdasági ügyeket fogta össze. A legnagyobb siker azonban Belgrád töröktől való visszafoglalása volt, ahol többek között Harruckern hadsereg-élelmezési stratégiájának volt köszönhető a győzelem. Ezen érdemei elismeréseként kapta a bárói címet, valamint a Gyulához tartozó területeket, amelyek részint jutalomból, részint vásárlás folytán kerültek a birtokába. Békés megye szempontjából azonban kétségkívül az a legnagyobb eredmény, ahogy kialakította az arculatát ennek a vidéknek.

Dusnoki-Draskovich József a kötetben a gyulai kastély történetének feldolgozását vállalta. A történész kifejtette, feltehetőleg 1735 után – a Gyulát érő szentandrási felkelők ostromát követően – épült a kastély, amelyet Harruckern János halála után fia és annak családja nyári „mulatókastélynak” használt. Dusnoki-Draskovich József kutatásai során nagy segítségre lelt Antonius ferences szerzetes naplószerű írásaiban. A barát rendszeres vendége volt a Harruckern családnak, és számos alkalommal leírta a család szórakozásait, mint például egy Szentivánéji mulatságot, vagy Harruckern Jozefa és gróf Károlyi Antal 1757-ben tartott menyegzőjét.

A Gyulai Hírlapnak Erdész Ádám elmondta, környékünk a török háborúk utolsó szakaszának idején jószerével teljesen elpusztult, nemcsak a lakosság tekintetében, de a természet is visszavadult egy korábbi szintre. Harruckern János idején, az 1700-as évek elején indult meg a visszatelepülés, illetve ennek a területnek a lakhatóvá tétele, és a települések létrehozása. Ezután alakult ki az a fajta településhálózat, amelyet ma is ismerünk.

A könyv szerzői elmondták, az illusztrációval gazdagon, 187 képpel ellátott könyv nem tanulmányszerű, célja inkább olvasmányos történetekkel szórakoztatni az olvasókat. Harruckern János Békés megyei működése megérdemelné, hogy magyarul is megjelenjen a monográfia, és bár lefordítása óriási munka lenne, megfelelő pályázati forrás esetén megvalósulhat.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)