Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paprika

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. március 22. 11:00
A paprika
A paprikában lévő sokféle karotinoid antioxidáns, antiallergén, rákmegelőző és stresszűző hatású
Képünk illusztráció. Forrás: ketszersult.blog.hu

A zöldségeknek kiemelt helyük van a korszerű, kockázatcsökkentő táplálkozásban. Hazánk környezeti adottságai kedveznek a zöldségtermesztésnek, mégsem tartozunk a nagy zöldségfogyasztó nemzetek közé. Hazánkban paradicsomból és zöldpaprikából fogy a legtöbb. Manapság már természetesnek számít, hogy ezek a zöldségek az év minden napján kaphatók a piacokon és az élelmiszerboltokban.

A paprika a magyar konyha egyik legfontosabb fűszere. Azonban mégsem ősi magyar növény. Őshazája Mexikó, innen jutott el Amerika többi országába, majd –az Újvilág felfedezése után- Európába és Ázsiába is.

A paprika egyik legfontosabb alkotórésze a C-vitamin, amelyet átlagosan 150–250 mg/100 g mennyiségben tartalmaz. A hajtatásból származó paprika C-vitamin-tartalma kisebb, mint a szabadföldié. A friss zöldpaprika fogyasztása megszünteti a foghúsvérzést, fogínysorvadást. Ezen kívül csökkenti a krónikus fáradtságot, kimerültséget. Késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását.

Kapszaicintartalma serkenti a vérkeringést, de nagyon jó a gyulladáscsökkentő hatása is.

A paprikában lévő sokféle karotinoid antioxidáns, antiallergén, rákmegelőző és stresszűző hatású.

A paprikát nemcsak hússal töltve, lecsó formájában, és nyersen ehetjük, hanem salátának is kiváló, és ízesítője-, alapja lehet számos más ételnek is.

 

Sajtos rántott zöldpaprika

50 dkg vastag zöldpaprika
2 db egész tojás
5 dkg liszt
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg reszelt parmezán sajt
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál törött fekete bors
1 gerezd fokhagyma

A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, és egy centi vastag karikákra vágjuk. A tojásokat felverjük, összekeverjük a reszelt sajttal és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a megtisztított és zúzott fokhagymát. A paprika-karikákat lisztben megforgatjuk, belemártjuk a sajtos tojásba, és zsemlemorzsában meghempergetjük. A morzsát kicsit rá is nyomkodjuk, majd 180°C-os olajban 4-5 perc alatt szép pirosra megsütjük. Papírtörülközőre tesszük, hogy az a fölösleges olajat felszívja. Melegen tálalva kitűnő köret csirkéhez vagy pulykához. Hidegen ketchupos majonézbe mártogatva fogyaszthatjuk.

Energia:           947 kcal
Fehérje:            44 g
Zsír:             24,5 g
Szénhidrát:        128 g

 

Fokhagymás birkasült (4 adag)

60 dkg birkacomb
ecet
1 fej fokhagyma
zsír

1 db paradicsom
1 db zöldpaprika

A birkacombot megtisztítjuk faggyújától, és leforrázzuk ecetes vízzel. Bőven megspékelve fokhagymadarabokkal lábasba tesszük, és forrásban levő zsírral leforrázzuk, megsózzuk. Szeletekre vágott paradicsomot és egy zöldpaprikát teszünk mellé, és lefödve pároljuk, míg puhulni kezd. Azután sütőbe tesszük, a fedőt levesszük róla, és folytonos öntözés közben mindig kevés víz hozzáadásával lassan pirosra sütjük.

Energia:          2085 kcal
Fehérje:           112 g
Zsír:              156 g
Szénhidrát:       36,5 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)