Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kubai temperamentum és a jazz keresztmetszetét hallhattuk Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2014. február 21. 15:30
A kubai temperamentum és a jazz keresztmetszetét hallhattuk Gyulán
Elsa Valle és Winand Gábor jazzénekesek adtak koncertet a Gyulai Várszínház kamaratermében
Képünkön (balról jobbra) Rozsnyai Péter, Winand Gábor, Elsa Valle és Bille Gergő a Gyulai Várszínház kamaratermében. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A Gyulai Várszínház hazánk egyik jazz-szigete, ahol a műfaj számos legendás képviselője megfordult már. Legutóbb Elsa Valle és Winand Gábor jazzénekesek estjén fülelhetett a gyulai közönség. Az előadás előtt a jelenlévők sajnálkozhattak, hiszen az énekeseket kísérő két zenészikon – Szakcsi Lakatos Béla és Csepregi Gyula – betegség miatt aznap este nem tudott színpadra lépni. A helyettük beugró két tehetség viszont hamar bemutatta, hogy nincs miért csüggedni – játékuk többet ígér, mint egyszerű beugrás.

A kubai származású énekesnő, Elsa Valle zenei tanulmányait a Havannai zeneművészeti iskolában végezte, ezután vált népszerű fellépőjévé a dél-amerikai fesztiválok színpadjainak. Húsz éve hazánkban él, és koncertezik Magyarország legnagyobb muzsikusaival. Dalainak előadásmódjára egyaránt jellemző a tradicionális kubai-latin stílus és az improvizatív jazz.

Winand Gábor nevét nem kell bemutatni a jazz-zene kedvelőinek. A ritmusos autentikus afrikai dallamokat, vagy a hajlítgató tenorszaxofon búgását idéző énekstílusa egyedülálló Európában, amely ha valakit egyszer „fülön csíp”, az legközelebb garantáltan felismeri annak gazdáját. A kubai származású énekesnő házastársa elsősorban jazz-énekes, de kitűnő használója a fuvolának és a szaxofonoknak is, sőt, aznap még zongorázni is hallhatta a publikum.

A két neves énekes kísérője ezúttal két ifjú talentum volt. Rozsnyai Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora szakán végzett Oláh Kálmán növendékeként, azóta a hazai jazz-szakma jó részével osztozott már a deszkákon. A zongorista rendszeresen játszik az énekes párossal, ezen kívül a Kőszegi Trióból is ismerhetik játékát a koncertjeiket látogató zenekedvelők. Zenéjét a fiatalos virtuozitáson kívül a zenei finomságokkal jócskán megtűzdelt nyitottság is jellemzi.

Bille Gergő trombitás a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-trombitás hallgathatója, aki ízléses kísérettel és érzékeny szólókkal gazdagította a zenésztársai előadását. Tehetségét trombitán, valamint annak egy melegebb hangú rokonán, a többszörösen meghajlított csőből álló kornetten hallhattuk.

Elsa Valle és barátainak másfél órás koncertjét kétségkívül uralta az énekesnő zenei érzékenysége, orgánuma és vérmérséklete, valamint barátságos, közvetlen és életvidám természete. Elsa Valle és Winand Gábor szerzeményei egy színes – swinget, bebopot, kortárs és komolyzenei, valamint afro és flamenco hatásokat is mutató – csokorba szedve tárultak a kamaraterem közönsége elé, amely szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a zenészeket, és kért ráadást.

 

Elsa Valle. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. február 21. 15:58
Elsa Valle és Winand Gábor jazzénekesek adtak koncertet a Gyulai Várszínház kamaratermében
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)