A kurkuma fűszer-, és gyógynövény. Dél-Ázsiában honos, a gyömbérfélék családjába tartozik. Fűszerként a sárga színű gyökértörzséből készült őrleményt használjuk. Kellemes ízt és színt biztosít a rizsnek, a húslevest pedig aranysárgása festi. Már Marco Polo feljegyzéseiben is szerepel, hogy a sáfrányt helyettesíthetjük vele.
Sajátos aromája és sárga festőszíne miatt kedvelt. A curry (fűszerkeverék) és a Worchester-szósz fontos alkotóeleme. Élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatású. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír.
Mindemellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.
Kismamák ne fogyasszák, mivel fokozhatja a méh simaizomzatának összehúzódását!
A kurkuma jótékony betegségmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén méltó étrend-kiegészítője lehet a mindennapoknak, különösen az enyhe ízületi fájdalmak fennállta esetén.
Rakott zöldségvariáció (4 adag)
1 közepes db kínai kel
4 kis db sárgarépa
1 db cukkini
1 kis db karfiol
30dkg gomba
1 db vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
3 gerezd fokhagyma
2 db burgonya
20 dkg felesborsó
2 cm gyömbér (reszelve)
só ízlés szerint
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál szerecsendió (őrölt)
3 evőkanál napraforgó olaj
3 dl tejföl
1 db tojás
2 evőkanál szezámmag
15 dkg füstölt sajt
Az előző este beáztatott sárgaborsót kevés sós vízben 10 percig főzzük. A kínai kelről leszedünk 12 levelet, és 5 percig sós vízben főzzük. Mindkettőt leszűrjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát, gyömbért, fokhagymát lereszeljük, a többit 1-2 cm-es darabokra vágjuk. Kevés olajon a hagymát megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, fokhagymát, a leszűrt sárgaborsót és a cukkíni kivételével a többi zöldséget is. Sózzuk, fűszerezzük (1-1 teáskanál kurkumával és szerecsendióval). 20 percen át pároljuk a zöldségeket, majd a végén a cukkínit is belekeverjük, ezzel még 5 percig pároljuk, amíg a leve elfő. Egy tepsit beolajozunk, és 4 levél kínai kellel kibélelünk. Ráhalmozzuk a zöldségkeverék felét, megszórjuk reszelt füstölt sajttal, és meglocsoljuk a 3 dl tejföl és 1 tojás keverékének 1/3-ával, ezután betakarjuk megint 4 levél kínai kellel, rá a másik fél adag zöldséges keveréket, erre rá a reszelt sajt 1/3-a, majd egy kis tejfölös öntet. Végül az egészet lefedjük a maradék 4 levéllel, sajtozzuk, tejfölözzük, és megszórjuk egy kevéske szezámmaggal. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük (kb. 45 perc).
Energia: 3359 kcal
Fehérje: 141,2 g
Zsír: 172,3 g
Szénhidrát: 303 g
Kb. 1800Ft-ba kerül ez az étel.
Gyömbéres-kurkumás csirkesaslik (4 adag)
40 dkg csirkemell
kurkuma (őrölt)
gyömbér (2 cm-es gumó reszelve)
egy fej lilahagyma
8 karika padlizsán
4 fej paradicsom
2 db zellerszár
4 szelet bacon
rizs
olaj
só
A csirkemelleket felkockázzuk, enyhén besózzuk. Kurkumás, gyömbéres, olajos pácban félre tesszük pihenni. Addig felaprítjuk a zöldségeket, és ugyanebbe a pácba beleforgatjuk. Választunk egy tetszőleges sorrendet, és fa pálcára felhúzzuk az összetevőket. A recept szerint 8 db pálca készül el. Előmelegített sütőben sütjük, egyszer átforgatva. Közben, ha köretet szeretnénk hozzá, rizst tehetünk fel főzni, és mire megsül a saslik, az is elkészül.
Energia: 2690 kcal
Fehérje: 150,8 g
Zsír: 58,5 g
Szénhidrát: 373 g
Kb. 700Ft-ba kerül.
Jó étvágyat!