Az új munkacsoport létrehozását a „mentes” termékek előállítóinak szakmai támogatása, érdekeik képviselete, az érintett termékkörök szabályozási környezetének kialakítása és fenntartása, valamint a termékek minőségének biztosítása indokolta. A közös munkában részt vevő gyártók, kereskedők, kutatók megoszthatják egymással a fejlesztési eredményeiket és tapasztalataikat, és a fogyasztóknak is segíthetnek tájékozódni a „mentes” termékek összetételéről, gyártásáról, diétába illesztéséről – írták.
A közlemény szerint Magyarországon egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor-érzékenységtől és cukorbetegségtől, az allergén összetevőktől „mentes” termékek piaca ezért folyamatosan nő. A speciális élelmiszerek előállítása ugyanakkor magas szintű szakértelmet követel meg a gyártóktól, akiknek a jogszabályok, előírások és szabványok mellett a táplálkozástudomány fejlődését folyamatosan követniük kell, ha biztonságosan és hatékonyan akarnak termelni – hangsúlyozta a NAK.