Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az alma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. január 18. 07:00
Az alma
A modern tudomány is felfedezte, hogy az almának rendkívüli gyógyító értéke van
Képünk illusztráció. Forrás: parentinghealthybabies.com

„Naponta egy alma, az orvost távol tartja.” "Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma." Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták.

Az almafát mindenki ismeri, és nálunk mindenütt termesztik. A modern tudomány is felfedezte, hogy az almának rendkívüli gyógyító értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben. A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenésnek bevált gyógyszerre, a bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Emellett a pektin salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében.

Nyersen fogyasztva segíti az emésztést. A-, B-, C- vitamin, foszfor- és almasavtartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A friss almalé üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavar esetén is ajánlott. A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is. Mint minden gyümölcsöt, az almát is lehetőleg nyersen, és héjával együtt fogyasszuk!

Az almából sokféle étel készíthető. Most egy tradicionális magyarvalkói (Kalotaszeg) almaleves receptjét osztom meg Önökkel. A finomságot a Wenckheim Krisztina Hagyományőrző Közalapítvány tagjai kóstolhatták meg Erdélyben.

 

Almaleves

2-3 orjacsont vagy csirkefar, -hát, -szárny
1 kg savanyú alma
2-3 szál sárgarépa
2-3 szál petrezselyem
1 csokor zellerlevél
1 tojás sárgája
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl

A csontot bő hideg vízzel feltesszük főni. Forrásig teljes lángon főzzük, majd tovább lassú tűzön, mint a húslevest. Hozzáadjuk a sót, a zöldségeket. Amikor a zöldségek félig főttek, hozzáadjuk a feldarabolt almát és a csokor zeller levelet is. Ha nem elég savanyú, citromlével ízesítjük. Amikor az alapanyagok megpuhultak, a levest besűrítjük tojás sárgájával, tejföllel és egy evőkanál liszttel készült habarással. (Ha az alma túl savanyú, pici cukorral édesíthetjük a levesünket.)

Energia:                   854 kcal
Fehérje:                  33,4 g   
Zsír:                         10 g
Szénhidrát:              126 g

Jó egészséget!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)