„Naponta egy alma, az orvost távol tartja.” "Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma." Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták.
Az almafát mindenki ismeri, és nálunk mindenütt termesztik. A modern tudomány is felfedezte, hogy az almának rendkívüli gyógyító értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben. A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenésnek bevált gyógyszerre, a bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Emellett a pektin salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében.
Nyersen fogyasztva segíti az emésztést. A-, B-, C- vitamin, foszfor- és almasavtartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A friss almalé üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavar esetén is ajánlott. A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is. Mint minden gyümölcsöt, az almát is lehetőleg nyersen, és héjával együtt fogyasszuk!
Az almából sokféle étel készíthető. Most egy tradicionális magyarvalkói (Kalotaszeg) almaleves receptjét osztom meg Önökkel. A finomságot a Wenckheim Krisztina Hagyományőrző Közalapítvány tagjai kóstolhatták meg Erdélyben.
Almaleves
2-3 orjacsont vagy csirkefar, -hát, -szárny
1 kg savanyú alma
2-3 szál sárgarépa
2-3 szál petrezselyem
1 csokor zellerlevél
1 tojás sárgája
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
só
A csontot bő hideg vízzel feltesszük főni. Forrásig teljes lángon főzzük, majd tovább lassú tűzön, mint a húslevest. Hozzáadjuk a sót, a zöldségeket. Amikor a zöldségek félig főttek, hozzáadjuk a feldarabolt almát és a csokor zeller levelet is. Ha nem elég savanyú, citromlével ízesítjük. Amikor az alapanyagok megpuhultak, a levest besűrítjük tojás sárgájával, tejföllel és egy evőkanál liszttel készült habarással. (Ha az alma túl savanyú, pici cukorral édesíthetjük a levesünket.)
Energia: 854 kcal
Fehérje: 33,4 g
Zsír: 10 g
Szénhidrát: 126 g
Jó egészséget!