Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lovaskocsis városnézéssel tette élővé kiállítását a Békés Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • KULTÚRA • 2013. október 17. 19:27
Lovaskocsis városnézéssel tette élővé kiállítását a Békés Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Gyulán
Béres István városi főépítész: remélem sikerül megőrizni a szerényebb házak jellegét és legalább az utcai homlokzatok állagát meg tudjuk óvni
Lovaskocsival Németvároson. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Bagyinszki Zoltán Németváros Anno című fotókiállítása kapcsán Németváros településrész kialakulásáról és építészeti érdekességéről tartott előadást Béres István városi főépítész a Békés Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége és a Békés-Csongrád Megyei Iskolaegyesület kulturális konferenciáján. A konferencia résztvevői lovaskocsis városnézésen maguk is szemrevételezhették az előadásban megemlített szűk utcákat, a településrész főterén pompázó régi polgári házak jellegzetes homlokzatait és a mellékutcákban szerényen megbúvó, régi típusú, jobb sorsa érdemes paraszti házakat.

Miután Harruckern János György lett Békés megye birtokosa, 1723-ban megkezdődött a német szőlőültetvényesek betelepítése. Az ő kezük munkája manapság már nagyon kevéssé látszik, napjainkra az úgynevezett Máriás ház és Erkel Ferenc szülőháza az a két épület, mely a 18. század építészeti emlékeit hordozza. Béres István meglátása szerint a később épült házakat, a kicsit poros, kicsit repedezett épületeket szintén meg kell védeni, hiszen az akkori kor életmódjának, mesterségeknek, kultúrának az őrzői.

- A kiállításon főként Németváros főterének, az Apor tér épületeit láthatják. Ám a fotókon a módos gazdákat hirdető épületek mellett a főutcákra merőleges kisebb parasztházakat is lencsevégre kapta a fotográfus. Remélem, hogy akár egy helyi értékvédelmi rendelettel, vagy szép szóval, rábeszéléssel sikerül megőrizni a szerényebb házak jellegét és legalább az utcai homlokzatok állagát meg tudjuk óvni – hangsúlyozta a városi főépítész.

 

Béres István. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)