Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három év alatt sikerült az álláskeresők számát 1000 fő alá szorítani Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. október 17. 16:15
Három év alatt sikerült az álláskeresők számát 1000 fő alá szorítani Gyulán
Alt Norbert: az, hogy a gyulai húsipart sikerült megmenteni, hitet adott az embereknek
Zelenyánszki Miklós prezentációt tart. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

2010-ben a városvezetés új szemlélettel közelítette meg a foglalkoztatást kérdését, hiszen elődjével szemben aktív szerepet vállaltak e fontos gazdasági tényező segítésében. Alt Norbert alpolgármester ma délelőtti sajtótájékoztatóján a gyulai foglakoztatási helyzet napjainkig bekövetkező változásáról adott számot.

- Három évvel ezelőtt 1400-1500 regisztrál álláskereső volt Gyulán. Személyes célkitűzésem volt, hogy ezt a számot 1000 alá szorítsuk. Sajnos a gazdasági válság és a szűkös gazdasági források csak azt tették lehetővé, hogy ezt a szám ne növekedjen – mondta Alt Norbert.

Az elmúlt egy év bebizonyította, hogy külföldi befektetőkkel kell felvenni a kapcsolatot, de miután nem érkeztek meg, ezért a helyi vállalkozások felé irányult a figyelem. A városvezetőket is meglepte, hogy Gyulán ugrásszerűen fejlődő cégek üzemelnek, melyek jelentős forrásbevonással nemcsak az eszközeiket fejlesztették, hanem munkaerőt is vettek fel. Az alpolgármester jó példaként a hamarosan megnyíló Food Analytika Kft.-t, a Komló szállót, a Corvin hotelt, a Park hotelt, Erkel szállót, a Lovász Forgácsoló üzemet, a Fafémet és a Bokatex-et említette meg.

Gyula Város önkormányzata a gyulai vállalkozások egymás és az önkormányzat közötti hatékonyabb kommunikáció érdekében létrehozta a gazdaságfejlesztési csoportot. Az alpolgármester kiemelte, az, hogy a gyulai húsipart sikerült megmenteni, hitet adott az embereknek a tekintetben, hogy a romboló tendenciákat meg lehet állítani és vissza lehet fordítani. A jövőben az önkormányzat már a 2014-ben induló európai uniós fejlesztési ciklusra készül, ezért Gyula történelmi vonzáskörzetét is szeretné összefogni és határon átnyúló pályázatokat megcélozni. Ezen túl cél egy új gazdasági zóna kialakítása Gyula déli részén, ahol a kedvezőtlen infrastruktúra még orvosolandó probléma. 

- 2012 nyarán fogalmazódott meg a Helyi Gazdaságfejlesztési Program keretében a város gazdasági szereplőivel való hatékony együttműködés kialakítása. Ennek keretében elkészült egy naprakész adatbázis, amely összegzi a Gyulán működő gazdálkodó szervezeteket, vállalkozásokat. Első lépcsőként kérdőíves felmérés készült, amellyel 1077 társas vállalkozást és 1575 egyéni vállalkozót szólítottunk meg. A következő lépcső a folyamatos tájékoztatás és információ átadása volt a vállalkozásokat érintő témákban. Mintegy 900 gazdasági szereplővel folyamatos a kommunikáció a hírlevelek, információk átadásával. Az elmúlt időszakban 10 fórumot szerveztünk a legkülönbözőbb témákban, mint például pályázati lehetőségek, munkahelyteremtő támogatás igénybevételének lehetőségei, adózással kapcsolatos aktuális kérdések, a marketingben rejlő lehetőségek kisvállalkozások számára és diákfoglalkoztatás. A jövőre nézve fontos, hogy a 2014-20 közötti programozási időszakban az EU-s tervezéshez próbálunk igazodni. Ezen időszakban hangsúlyosabb teret kaphat a gazdaságfejlesztés, hiszen a tervek szerint a korábbi 16 százalék helyett az uniós források 60 százalékát fordíthatjuk a gazdaság fejlesztésére, tehát több pénz juthat a vállalkozásoknak. Helyi vonatkozásban a kialakult kommunikációs rendszert vesszük alapul, hogy a Gazdaságfejlesztés Program keretein belül minél több, gyors és hiteles információ jusson el a gyulai vállalkozásokhoz - derült ki Sós Judit Szociálpolitikai és Gazdaságfejlesztési Osztályvezető beszámolójából.

A szövetkezeti rendszer kialakításában az önkormányzat két szerepet tölthet be, az egyik a gesztor szerep, a másik, amikor maga is tagja a szövetkezetnek. Gyulán jelenleg 4 szövetkezet működik, amelyek önkormányzati kezdeményezéssel jöttek létre: Gyulai Hangya Szociális Szövetkezet, a Kreatív Varrónők Szociális Szövetkezete, Gyulajob Diákmunka-közvetítő Iskolaszövetkezet és a Gyulai Kertészek és Zöldségtermesztők Szövetkezet.

Zelenyánszki Miklós a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének vezetője beszédében rámutatott, hogy a pályázati eredmények a foglalkoztatás növekedését eredményezték. 2013 augusztusában a regisztrált álláskeresők száma Gyulán 905 fő volt. A nyilvántartott álláskeresők aránya a foglalkoztatottakhoz képest 6,8%, ugynakkor az országos átlag 11%. A pályakezdők elhelyezkedési aránya viszont rendkívül rossz, a Gyulai kistérségben 17,9%.

- A fiatalokkal foglalkoznunk kell, hiszen ők már megtettek mindent, tanultak, intelligensek. A mi feladatunk részükre megfelelő állást teremteni – hangsúlyozta Zelenyánszki Miklós.

Gyulán 2010 augusztusában 1381 fő volt a regisztrált álláskereső, 2011-ben 1316 fő, 2012-ben 1207. Gyulán közfoglalkoztatásban 107 fő dolgozik. Munkahelyteremtő támogatásban 17 vállalkozás részesült, melynek köszönhetően 48 álláshelyet tölthettek be munkavállalók. A megítélt támogatás összege meghaladta a 90 millió forintot.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)