Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai rezsiharcosok, avagy választásra hangol a Fidesz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.HÍREK • 2013. október 28. 09:00
Gyulai rezsiharcosok, avagy választásra hangol a Fidesz
Kiss Tamásné: Semmilyen problémát nem akar a Fidesz elfedni, és homokba sem dugja senki a fejét
Orbán Viktor szerint 2014 a rezsiharc éve lesz, a küzdelem terepe pedig a választás. Mindez a Fidesz XXV. tisztújító kongresszusán hangzott el. A miniszterelnök üzent párttársainak is, a választás előtti munka elvégzésére is buzdította a jelenlévőket. Vajon Gyuláról milyennek tűnt ez a kongresszus? Gyuláról is olyannak látszik Magyarország, amilyennek Orbán Viktor és a Fidesz látja? Véleménye szerint mi volt Orbán Viktor legfőbb üzenete? – kérdeztük Kiss Tamásnét, a Fidesz Gyulai Szervezetének alelnökét.
Kiss Tamásné

– Miniszterelnök úr úgy fogalmazott, a helyzetet felmérték, erőiket számba vették, és minden jel arra mutat, hogy Magyarország polgárai felsorakoztak, a küzdelem sikeres megvívásához szükséges nemzeti egység létrejött és fennáll. Elég küzdelemmel jár az, miszerint meg kell védenünk Magyarország gazdasági függetlenségét, és a méltányos közteherviselés érdekében tett legújabb lépést, a rezsicsökkentést is. Elmondta, hogy nem vagyunk és nem leszünk sem a bankok, sem a nagyvállalatok szolgái, mi magyarok a magunk urai vagyunk, és nem akarjuk, hogy mások mondják meg nekünk, miként seperjünk a saját házunk táján. Felidézte ugyanakkor, hogy a Fidesz-kormány 2010-ben nem akart kibújni a feladat alól, nekifogott a feltétlenül szükséges intézkedések sorozatához. A magyarok felismerték, hogy szükség van a reformokra, és támogatták a kormányt azok végrehajtásában.

Tudjuk, hogy a Fidesz politikai kommunikációs gépezete nem rossz. A rezsicsökkentés folyik minden csapból. Gyulán is szépen megjáratták ezt a témát, de lehet ezzel választást nyerni?

– Véleményem szerint a Fidesz sikere nem csak ezen múlik. Egy választási siker több más összetevőből áll, egy teljes ciklus alatt létrehozott eredményekből, a jelöltek személyiségéből, a kommunikációból. A rezsicsökkentés hónapok óta a közbeszéd tárgya, hiszen talán ez az egyik olyan húsba vágó terület, amely pártállástól függetlenül mindenkit érint. A tények a fontosak, amit már törvényben is megfogalmaztak. Az Országgyűlés 2010-ben döntött az energiaárak reálértéken történő befagyasztásáról, majd az elmúlt egy évben a gáz, a villamos energia és a távhő árának előbb 10, majd további 11,1 százalékos csökkentéséről. Erre azért is volt szükség, mert 1994 és 1998 között a szocialista kormány a valós érték töredékéért privatizálta a közmű- és energiaszolgáltatókat. Az így döntő részben külföldi tulajdonba került cégek – Európában példa nélküli módon – az akkori kormánytól még garantált profitot is kaptak. Sőt ezen túlmenően 2002 és 2010 között a szocialista kormányok a gáz árát 15, a villamos energia árát pedig 9 alkalommal emelték. Háromszorosára nőtt a gáz, és kétszeresére a villamos energia ára, ezáltal is tovább növelve a külföldi tulajdonba adott cégek garantált profitját. Ennek következményeként az Európai Unióban végül már a magyar családok fizették jövedelmükhöz képest az egyik legmagasabb árat az villamos energiáért és a gázért. 

Lehet, hogy az én fülem rossz, de számos problémáról, például a munkanélküliségről és az elszegényedésről nem esett szó a kongresszuson. Azt gondolják, hogy a hallgatás megoldja vagy elfedi a bajokat?

– Semmilyen problémát nem akar a Fidesz elfedni, és homokba sem dugja senki a fejét. Nagyon sok lépést kellett és kell még megtenni, a kormánynak és az egész ország lakosságának egy óriási adósságállományt kellett lefaragnia, adóssághegyet kellett elhordania. Minden nem megy egyszerre, lépésenként, de néha nagyobb léptékkel kell a különféle társadalmi helyzetekhez viszonyuljunk. Balog Zoltán a kormány humánpolitikájáról beszélt a kongresszuson. Beszédében azt hangsúlyozta: a szociális és a gazdasági intézkedések egy tőről fakadnak, s az elmúlt három év legnagyobb eredményének tartja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma feloldott olyan ellentéteket, amelyekkel korábban sokan megpróbáltak egymás ellen kijátszani területeket.

Ön személy szerint minden részletében elégedett a Fidesz politikájával?

– Az emberek nem gondolkodnak egyformán. Mindig vannak olyan dolgok, amelyeket másképpen látunk, másképpen csinálunk. Nem vagyunk egyenlő helyzetben, nem ismerjük mindig minden döntésnek a hátterét. Így nem is nyilatkozhatom úgy, hogy ezt vagy azt másképpen csinálnám. Személy szerint engem is sok minden érint, hiszen családanyaként naponta szembesülök a kihívásokkal. Az elégedetlenkedés önmagában véve nem megoldás és nem produktív, tenni is kell azért mindenkinek saját magának, hogy jobb legyen.

Gyulán milyennek látja most a Fidesz népszerűségét, a képviselőik hozták azt, amit elvártak tőlük?

– Véleményem szerint a gyulai képviselők azt teszik, amit tudnak, lehetőségeikhez mérten. Gyulán nagyon sok minden megvalósult, úgy mint a várfürdőfejlesztés, a kórházberuházás és még számtalan olyan fejlesztés, amelyekben a helyi politikusainknak óriási szerepe van, mind az országgyűlési képviselőinknek, mind a város vezetőinek, az egyéni képviselőknek. Persze számtalan feladat van még, amely megoldásra vár, de úgy gondolom, hogy ezek is megoldódnak idővel. A legnehezebb feladat mindig a szükséges pénzügyi források előteremtése. A népszerűség nem lehet motiváló erő, a döntéseket racionálisan és a város egészének érdekét figyelembe véve kell meghozni, ami nem könnyű feladat. Képviselőink nem zárkóznak el a problémák elől, és a jövőben is nyitottak lesznek a polgárok ügyeinek képviseletére.          

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)