Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az új tanévben minden diák névre szólóan és egybecsomagolva kapja meg a tankönyveit Gyulán is

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. szeptember 02. 09:00
Az új tanévben minden diák névre szólóan és egybecsomagolva kapja meg a tankönyveit Gyulán is
Liszkai Sándor: Ha beáll a rendszer, akkor valóban praktikus és hatékony lesz a könyvek szortírozása
Több változás is végbement a magyar oktatási rendszerben a közelmúltban, és a változásoknak még nincs vége. Szeptembertől például mindennap lesz testnevelésóra, kötelezően választhatnak a diákok, hogy hittant vagy etikát tanulnak-e, illetve a tanítási nap – külön szülői kérvény hiányában – négy óráig tart. No, de ne szaladjunk ennyire előre! Sokakat még a tankönyvhöz jutás érdekel leginkább, illetve az, hogy az egységesített tankönyvellátó rendszer útvesztőjében hogyan boldoguljon.
A Dürer Albert Általános Iskolába is megérkeztek a könyvcsomagok. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

A központi tankönyvellátónak (KELLO-nak) az iskolai diákszintű és könyvtári alaprendelést június 15-ig meg kellett kapnia az iskoláktól.  A fizetős diákok a tankönyvfelelős regisztrációja és megrendelése után díjbekérőt, azaz csekket kaptak, amelynek fizetési határideje augusztus 15-e volt. Az eddig megszokottakhoz képest az is változás, hogy idén már minden diák névre szólóan, egybecsomagolva kapja meg tankönyveit, persze abban az esetben, amennyiben augusztus 15-éig megtörtént a kifizetés. Amíg a szülő nem igazolja a teljesítést, addig a csemete könyvek nélkül marad.  
A Gyulai Hírlap kérdésére Liszkai Sándor, a GYAKI Dürer Albert Általános Iskola tankönyvfelelőse vázolta fel tapasztalatait.

– Ha beáll a rendszer, akkor valóban praktikus és hatékony lesz a könyvek szortírozása. Most azonban vannak fennakadásaink. A mi iskolánkba is névre szólóan érkeztek meg a csomagok, csakhogy ömlesztve a 381 csomag, amit mi válogattuk ki osztály szerinti bontásban. Régebben augusztus elején letettek például 800 történelemkönyvet, 800 munkafüzetet stb., én összeválogattam aszerint, hogy a tanuló németes vagy angolos, a gyerek jött, fizetett, és megvolt a könyve évkezdésre. Jelenleg a harmadik időpontot mondjuk a szülőknek. Az egyik ideális a tanévnyitó lett volna, hogy a szülő alá tudja írni az átvételt, mert persze csak akkor adhatjuk oda a csomagot. Az új átadási időpont szeptember 2-a, az első tanítási nap, de akkor meg nem lesz jelen a szülő – vetette fel a 22-es csapdájához hasonlítható helyzetet a tankönyvfelelős.

– Az ingyenes tankönyvcsomagok átadása is kacifántos, mert a könyvekbe bele kell pecsételni, amit nem tehetünk meg, amíg nem látta a szülő a tartalmat. Van olyan tanulónk, aki rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesült, ám azt tőle augusztusban megvonták. Ezek szerint neki már nem jár ingyenes tankönyv, fizetni viszont nem tudnak, majd csak az augusztusi fizetés után. Az a gyerek szeptember végéig egészen biztosan „könnyű táskával” jár majd iskolába. Ugyanúgy, ahogy az a két gyerek is, aki a befizetés után váltott iskolát: ugyan hozzánk megérkezett a könyvcsomagjuk, de mivel másik intézmény tanulói lesznek, nem vihetik tovább a könyvüket. Ott kell újat igényelniük. Akik viszont hozzánk jöttek, nem kaphatják meg a többletet, nekik is újat kell rendelni, a felesleget meg visszaküldeni. Gyerekenként összesen 12 ezer forintból gazdálkodunk, akkor van csak gond, amikor a megrendelés után derül ki az árváltozás – mondta Liszkai Sándor.

Egy dologban azonban nincs változás, mégpedig a tankönyvek áremelkedésében. Az elmúlt évek 5-10%-os drágulásával idén is jó előre számolhattak a családok.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)