Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Óriási érdeklődés kísérte a szentegyházasfalvi Gyermekfilharmónia gyulai koncertjét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2013. augusztus 22. 18:53
Óriási érdeklődés kísérte a szentegyházasfalvi Gyermekfilharmónia gyulai koncertjét
Koppányi György: Nagyon sokan támogatták a gyulai fellépést
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Állva ünnepelte a gyulai közönség a Haáz Sándor karnagy által vezetett szentegyházasfalvi Gyermekfilharmóniát, mely legutóbb hét évvel ezelőtt, 2006-ban lépett fel városunkban. A belvárosi katolikus templomban mintegy ötszáz ember gyűlt össze tegnap este, hogy meghallgassa a száznegyven főből álló gyermekkórus és -zenekar másfél órás műsorát.

– Higgyék el, ma este egy csodának leszünk tanúi – kezdte köszöntőjét Koppányi György, aki Póka György nevében két festménnyel ajándékozta meg az erdélyi filharmóniát. A Gyulai Hírlap kérdésére a koncert szervezője elmondta: nagyon sokan támogatták a gyulai fellépést, ki munkájával, ki adományával járult hozzá ahhoz, hogy létrejöhessen a rendezvény. Mint megtudtuk, a gyerekeket este vacsorával vendégelték meg, és a felajánlásoknak köszönhetően egy tortával is meglepték őket.

A hangverseny előtt a város nevében dr. Görgényi Ernő köszöntötte a fellépőket és a szép számú hallgatóságot. A polgármester elmondta: szívesen álltak a nemes ügy mellé, hiszen bíztak abban, hogy sok embernek szerezhetnek ezzel örömet. A városvezető beszédében szintén kitért arra, hogy a megvalósításhoz széleskörű összefogásra volt szükség. A köszöntők után Gerhard Stengel, a város díszpolgára édességgel ajándékozta meg a Gyermekfilharmóniát.

A koncertet Johann Sebastian Bach parasztkantátája nyitotta meg. Az 1982-ben alakult együttes a zenemű zárósorait választotta mottójául: „...nótánk szálljon, ily szép nap csak ritkán virrad ránk". A dalokat a székely népviseletbe öltözött kórus egyik tagja vezette fel. Az összekötő szövegeknek köszönhetően amellett, hogy megismerhettük az elhangzott énekeket, a filharmónia történetébe is betekintést nyertünk.

A főként szentegyháziakból álló együttes tavaly májusban ünnepelte 30. születésnapját. Mivel a Csíksomlyótól mintegy 30 km-re fekvő településnek nincs zeneiskolája, a kórust kísérő, fúvósokból és vonósokból álló amatőr zenekar tagjai a Tanulók Háza zenekörein sajátítják el a muzsikálás tudományát. Az együttes repertoárja klasszikus művekből, népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. A Gyermekfilharmónia Erdély kis- és nagyvárosai mellett Brüsszelben is vendégszerepelt már. Mint megtudtuk, Gyula idei hangversenykörútjuk hetedik állomása volt.

Az este folyamán hallhatunk régi Mária-éneket, református egyházi kánont, búcsúsdalt, népdalt, bőrdudát utánzó nótát és indulót. Elhangzott továbbá Mihai Eminescu megzenésített verse, egy német gyermekdal, egy spanyol nyelvű andalúziai tánc, valamint Joseph Strauss egyik polkája, melyet üllővel és a kalapáccsal kísért két ifjú muzsikus.

A székelyföldi Gyermekfilharmónia hangversenyét nem csupán a Nádi Boldogasszony-templom utánozhatatlan akusztikája tette feledhetetlenné. Az általános iskolás korú gyerekek olyan odaadással és szeretettel énekelték el a dalokat, hogy az ember azt gondolhatta: a világ legmagasabban fekvő magyar városa, Szentegyháza csak karnyújtásnyira van a mennyországtól... 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. augusztus 22. 18:53
Koppányi György: Nagyon sokan támogatták a gyulai fellépést
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)