Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Képeslapszonettek a Gyulai Várszínház Kamaragalériájában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2013. július 04. 21:54
Képeslapszonettek a Gyulai Várszínház Kamaragalériájában
Porpáczy Zoltán kiállítása nyitotta meg az idei Shakespeare Fesztivált
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Elgondolkodtató kiállítással vette kezdetét az immár kilencedik születésnapját ünneplő Shakespeare Fesztivál. Az idei rendezvény tematikájához igazodva Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus egyedi látásmódú alkotásait a drámaíró 154 darab szonettje ihlette.

Az ötvenedik évad logóját megálmodó művész „Feladó: Shakespeare” című második gyulai tárlatát Gyulai Orsolya Zóra művészettörténész nyitotta meg a Kamaragalériában. A szakember elmondta: a szonettcsokrok a drámaíró, egy rangban fölötte álló ifjú és egy rejtélyes hölgy, Black Lady köré csoportosulnak, e három személy között ugyanis a kutatók szerint egyfajta szerelmi háromszög alakulhatott ki.

A képeslapként megjelenített alkotások képzeletbeli kézbesítője a költemények darabszámára utaló TU-154-es utasszállító repülőgép. Mint azt Gyulai Orsolya Zórától megtudtuk: a művész „képeslapszonettjeinek” a mail art szolgál hátteréül, melynek lényege, hogy az e-mailen, air mailen vagy személyesen kézbesített művészi produktumot több alkotó hozza létre, hiszen a feladó minden esetben válaszreakciót vár. 

Porpáczy Zoltán számítógépes technikával készült plakátjainak jellegzetes motívuma, a Shakespeare-arcél a korabeli plágiumvádakra utalva egyfajta bélyegzőként hitelesíti az alkotásokat – elemezte a kiállított digitális printeket a művészettörténész.

A tárlat július 15-ig látható a Kamaragalériában.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. július 04. 21:54
Porpáczy Zoltán kiállítása nyitotta meg az idei Shakespeare Fesztivált
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)