Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A 20. századi Magyarország a gyulai vitéz Molnár Mihály életének tükrében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2013. május 11. 14:02
A 20. századi Magyarország a gyulai vitéz Molnár Mihály életének tükrében
T. Kiss Tamás Frontvonalban című mikrotörténelmi kötetét mutatták be a gyulavári kastélyban
Képünkön balról jobbra: dr. Tibori Theodosia Timea, T. Kiss Tamás, dr. Görgényi Ernő és Gyulavári György. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Első alkalommal vehette kezébe az olvasóközönség a Magyarország elmúlt századát Molnár Mihály életén keresztül bemutató, mikrotörténelmi kötetet a gyulavári kastélyban. T. Kiss Tamás Frontvonalban – Molnár Mihály élete dokumentumok tükrében című könyvét több szempontból is hiteles módon tárták a hallgatóság elé. A bemutató autentikus helyszínen zajlott, hiszen a mindkét háborút megjárt őrnagy a környéken, Dénesmajorban és Gyulaváriban is élt. Az exkluzív eseményen jelen volt a könyv szerzője, valamint felesége dr. Tibori Theodosia Timea is, aki Molnár Mihály unokájaként közvetlen élményekkel is szolgált a jelenlévőknek.

A közönséget Gyulavári György, a kastély igazgatója köszöntötte, majd átadta a szót dr. Görgényi Ernőnek, Gyula város polgármesterének, aki még az elején „megnyugtatta” a jelenlévőket, a bemutató nem egy aktuálpolitikai rendezvény. A városvezető a megtisztelő moderátori felkérést egy korábbi, az 1956-os forradalom gyulai és gyulavári eseményeit kutató dolgozata miatt kapta, amelyet T. Kiss Tamás felhasznált könyvéhez. A polgármester felvezetésében elmondta, kellemes csalódásként érte, hogy egy helytörténeti jelentőségű személyről szóló kutatás ilyen kifogástalan minőségű, külalakjában is színvonalas formában jelent meg, amely méltó a tartalomhoz. A kötetben Molnár Mihály (1895-1970) életén, sorsán keresztül Magyarország 20. századi történelme ismerhető meg – derült ki a bevezetőből.

- Molnár Mihály a dualizmuskori békeidőben egy meglehetősen nehéz sorsú családba született, majd jött az első világháború, annak minden hősies küzdelmével, a trianoni békediktátum mint nemzeti tragédia, utána tanácsköztársaság, a vörös terror, a Horthy-korszak. Majd jött a második világháború, utána a kuláksors, hányattatások, küzdelmek, az ’56-os szabadságharc, a megtorlás, majd a kádári pangás időszaka. Mindezt még végigolvasni is elképesztő, nem hogy átélni – mondta dr. Görgényi Ernő.

Az elhangzottakból a jelenlévők megismerhették a történelem által szakaszokra bontott életrajzi mű struktúráját is. Az első nagy fejezetben az I. világháborúról szóló rész három dimenzióból épül fel, egy történész tollából, a háborút megjárt katonatisztek visszaemlékezéseiből és vitéz Molnár Mihály személyes memoárjai által tudhatunk meg többet a korszakról. Az invalidus kor címet viselő fejezet a két háború közötti időszakra utal, majd a II. világháború és az azt követő évek küzdelmeit és tragédiáit mutatja be egy passzus.

T. Kiss Tamás, a Szegedi Egyetem tanára a bevezetőből idézve elmondta, nem a politikusok történelme az érdekes a magyar történelemben, hanem azoké, akik megpróbálják túlélni a politikusok történelmét. Ilyen volt Molnár Mihály is, aki tehetsége, tudása, műveltsége és intelligenciája által igyekezte átvészelni ezt a történelmet úgy, hogy fundamentális értékrendszere, becsülete, jóindulata soha nem a változó politika éppen aktuális mozgó értékrendszeréhez igazodott. Hitvesének elbeszélései jó alapot adtak ahhoz, hogy elkezdje a kutatásokat. A szerző hangsúlyozta, a könyv nem memoárirodalom, hanem kifejezetten dokumentumokra hivatkozik, és az „átvezető szövegeknél” is a tárgyilagosságra törekedett. A könyv bizonyos értelemben véve családtörténet, hiszen Molnár Mihály fia, dr. Molnár Mihály és veje, dr. Tibori János is részt vett az ’56-os eseményekben.

A szerző, a kutatások során két meglepő dologgal találkozott. Az egyik, hogy Molnár Mihály ekkori tevékenységének pozitív megítélését csupán két munkában lelte meg, dr. Erdmann Gyula Békés megye 1956-os történetéről szóló kutatásaiban és dr. Görgényi Ernő középiskolai pályamunkájában. A másik az az egész életen át jelen lévő, csodálatra méltó fizikai és lelki erő, amellyel Molnár Mihály átélte a hihetetlen megpróbáltatásokat, és méltósággal felülemelkedett rajtuk.

Dr. Tibori Theodosia Timea, a többször idézett előszó szerzője a nagyapjáról mint emberről beszélt, aki szerint csupán kétféle lélek létezett, tisztességes és tisztességtelen. Molnár Mihály – aki soha nem akart másnak látszani, mint érző, gondolkodó és alkotó embernek – törekvése mindig arra irányult, hogyan lehet jobban csinálni a dolgokat. A Gyulavári Munkástanács elnökeként 1956-ban izgatással vádolták, ami alól 1958-ban felmentették. Hazatérésekor annyit mondott unokájának: „Soha ne engedd meg, hogy arcul üssenek, és mindig meg kell javítani a csöpögő vízcsapot.”

Dr. Görgényi Ernő kérdésére – miszerint milyen metódusban zajlott a könyv megírását megelőző kutatás – T. Kiss Tamás elmondta, először a családi archívumok alapos áttanulmányozásával kezdte, amelyek kapcsán újabb dokumentumokhoz jutott el. Azok további adatokhoz juttatták, amelyek között ellentétes információkat is talált, ezért további tényfeltáró dokumentumok után kellett kutatnia. A sziszifuszi tevékenységnél még nagyobb munkának ítélte, amikor a meglévő hatalmas adathalmazban rendszert kellett teremtenie. A szerző hozzátette, csakis akkor lehet teljessé tenni az 1956-os forradalom képét, ha abban minden oldal megszólal, és minden szín szerepel. Műve ehhez a teljességhez kíván hozzájárulni.

Az eseményen, a közönség között helyet foglaltak a rokonok, több helyi szakember és történész, levéltáros, valamint dr. Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója is.

A könyvbemutató után a vitéz Molnár Mihály őrnagy első és a második világháború frontján használt személyes tárgyait, valamint az életével kapcsolatos eredeti írásokat, dokumentumokat és fényképeket feltáró kiállítást is megtekinthették a vendégek. A tárlat szemügyre vétele után megvendégelésen vehettek részt a bemutató vendégei, amelyen dr. Tibori Theodosia Timea mondott pohárköszöntőt.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)