Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az újhagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. március 24. 13:00
Az újhagyma
Vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben
Képünk illusztráció. Forrás: photo-dictionary.com

A piacokon, üzletek polcain megjelent és fogyasztásra csábít az újhagyma, a tavasz első friss zöldsége.

Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött ki teljesen. Egész évben jól hozzáférhető alapanyagról van szó, mégis tavasszal van a legnagyobb jelentősége, hisz hozzájárul az egészség megőrzéséhez, mivel nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Az újhagymában C-, B1-, B2-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.

Vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Segít megelőzni az érelmeszesedést, emésztést serkentő, étvágygerjesztő, vizelethajtó, bélféregűző hatású.

Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk. Vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, mindenféle felvágotthoz, sült húshoz ehetjük. Készíthetünk belőle salátát. Ha csípős, tegyünk rá néhány csepp citromot, és keverjük el kevés salátaolajjal. Szószokba, pástétomokba, salátába tehetjük, ételekhez fogyasztható, és ízesíteni is lehet vele.

Nem csak a fehér hagyma részt, de gyakorlatilag az egész zöldséget felhasználhatjuk.

 

Sajttekercs (4 főre)

25-30 dkg trappista sajt
15 dkg sonka
5 dkg vaj
1 csomag hónapos retek
1 csomag újhagyma
1-2 evőkanál tejföl
2 tojás
1 csokor petrezselyem zöld

bors

A trappista sajtot alufóliába tekerjük, és forrásban levő vízbe tesszük kb. 20-25 percre, fedővel lefedjük, és elzárjuk alatta a gázt. A 2 tojást keményre főzünk. Amíg főnek a tojások, összevágjuk a retket, a hagymát, a petrezselyem zöldet. A főtt tojásokat összetörjük, majd hozzákeverjük a puha vajat, tejfölt és az összevágott zöldségeket, majd fűszerezzük sóval, borssal. Ha a sajtunk eleget állt a vízben, akkor kivesszük, és sima felületen vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk. A sonkával lefedjük a sajtot, majd a tölteléket is rákenjük. Szorosan feltekerjük, és hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára. Másnap vékonyra szeletelve tálaljuk.

Energia:          1534 kcal
Fehérje:         116,3 g
Zsír:              145 g
Szénhidrát:         17 g

 

Tavaszi saláta (4 főre)

1 fej saláta
1 kisebb uborka
3 szál újhagyma
1 kis csokor petrezselyem zöld
1 csomag fehér jégcsapretek
15 dkg sajt (pl. Eidami)
2 kis pohár natúr joghurt
1 kiskanál mustár
5 db főtt tojás
méz
fehérbors

A hozzávalókat megmossuk, lecsepegtetjük. A salátát csíkokra vágjuk, az uborkát felkockázzuk, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk. A sajtot kis kockára vágjuk, a retket felkarikázzuk. A petrezselyem zöldet összevágjuk. A hozzávalókat lazán összerázzuk. Tetejére rakosgatjuk a főtt tojás cikkeket. Az öntethez  a joghurtba tegyünk mézet, sót, kevés borsot és ízlés szerint sózzuk. Összekeverjük, és a salátára öntjük. Hűtőben jól lehűtjük. Pirított kenyérrel tálaljuk.

Energia:                 1222 kcal
Fehérje:                    85 g
Zsír:                         67 g
Szénhidrát:                29 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)