Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyula város egyötöde társasházban él, de a pontos számadatok egy hatóság előtt sem ismertek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. március 19. 15:30
Gyula város egyötöde társasházban él, de a pontos számadatok egy hatóság előtt sem ismertek
Gyulán rendezte meg a Társasházak törvényes és energia hatékony működtetése című roadshow-ját a Társasházi Háztartás című szaklap
Konferencia a városháza dísztermében. Fotó: Gyulai Hírlap - H. É.

Rendhagyó konferenciának adott otthont ma a gyulai városháza díszterme, ugyanis városunkban rendezte meg roadshow-ját a Társasházi Háztartás című szaklap. A Társasházak törvényes és energia hatékony működtetése című rendezvény szervezési munkálataihoz csatlakozott a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete és a Gyulai Társasházkezelők és Társasházak Szolgáltató Egyesülete.

Alt Norbert alpolgármester a gyulai társasházi helyzetképet ecsetelte hallgatóságának. Beszédéből kiderült, hogy Gyulán senki nem tud arról pontos adatot szolgáltatni, hogy hány társasház van és hány személyt érint. Az ismeretek szerint 300 társasház mögött 6500-7000 lakos van, mely a város egyötödét teszi ki. Éppen ezért sem mindegy az önkormányzatnak, hogy ezen emberek milyen körülmények között élnek. Az elmúlt 2,5-3 évben sok panasz érkezett az önkormányzathoz: el nem ismert költségekről, szolgáltatói díjtartozásról, közös pénz eltűnéséről és átláthatatlan elszámolásokról adtak hírt. Probléma, hogy nincs olyan szigorú jogkörökkel rendelkező felügyeleti szerv, mely a területet átfogná. Pedig indokolt lenne, mivel vannak olyan lakóközösségek, akikre nem lehet rábízni a problémák megoldását. A másik általános probléma, hogy a bonyolult jogi szabályozás miatt az ügyintézők is megijednek, ha társasházi ügyekkel találkoznak. Az elszámolási rendszer annyira nehezíti a kezelést, hogy aki hivatalos szervként állhatna a kérdéshez, nem kíván foglalkozni vele. A társasházakra vonatkozó törvényt az érintettek nem ismerik, nagy a bizalmatlanság, a lakótelepek elavultak, forráshiányok, szociális problémák tetézik a helyzetet.

Az önkormányzat támogatási lehetőségei igencsak korlátozottak, majdnem hogy kimerül a pályázati támogatásokban és az adósságkezelési programban. Mindezek ellenére nem hagyták magára a problémás területet. Pár hete 10 személy összefogásával létrejött a Gyulai Társasházkezelők és Társasházak Szolgáltató Egyesülete. A szervezet összevonja a társasházak közös képviselőit, kezelőit, akik itt elmondhatják problémáikat, tanácsot kérhetnek, társasházkezelői képzéseken vehetnek részt. Alapvető cél, a törvényt és a tulajdonosok érdekeit szem előtt tartva biztosítani a társasházakkal kapcsolatos fejlesztéseket, színvonalat, átláthatóságot, illetve bármiben segíteni, ami a működésüket könnyebbé teszi – foglalta össze a gyulai törekvéseket az alpolgármester.

Az eseményen külön megköszönték a szervezésben oroszlánrészt vállaló személyek - Braunné Bucsai Julianna, Morár Györgyné és Lovász Sándor – közreműködését.

Meichl Mátyás főszerkesztő a regisztrált résztvevőket a TOP 100-as című kiadvánnyal ajándékozta meg, illetve hozzájuthattak az érdeklődők a Társasházban él? Önnel is megtörténhet! című jogi  kiadványhoz. A főszerkesztő elmondta, hogy a TOP 100-as kiadvány hátulján egy társasházi aktivitási index található, melyet a tavalyi regisztrációs lapok alapján állítottak össze. Mindez útmutató és pillanatkép arról, hogy az előző időszakban milyen lehetőségeket láttak a társasházak épületeik megújítására, milyen pénzügyi forrásból képzelték el és milyen perspektívát láttak maguk előtt. A mai konferencián szintén kitöltöttek a résztvevők egy adatlapot, melynek feldolgozásával olyan információhoz jutnak az érdekképviseletek, melyekkel már a döntéshozók felé is fordulhatnak.

Fotó: Gyulai Hírlap - H. É.
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)