Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A karalábé

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. június 22. 10:00
A karalábé
Jó gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatása van
Képünk illusztráció. Forrás: peaceandcarrotscsa.files.com

A karalábé azon zöldségfélék közé tartozik, amelyek Európából kerültek az amerikai kontinensre.

Minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Jelentős a szeléntartalma, ami az immunrendszert erősíti. Jó kálium-, kalcium-, magnézium-, kén- és rézforrás is. A benne lévő kénvegyületeknek köszönhetően a karalábénak jó gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatása van. E-, B1- és B6-vitamin-, a folsav-, pantoténsav- és C-vitamin-tartalma miatt is ajánlom a rendszeres fogyasztását! Rosttartalma segíti az egészséges bélműködést, így a káros anyagcseretermékek kiürülését.

Érdemes a leveleit is megenni, mivel háromszor annyi vitamin- és karotinoidvegyület van benne, mint a gumókban.

A karalábét főzeléknek, levesnek, rakott és töltött egytálételeknek egyaránt elkészíthetjük. Alkotója lehet különböző salátáknak vagy kenyérrevaló krémeknek.

 

Karalábés tészta

50 dkg tészta (kocka vagy szélesmetélt)
50-60 dkg nyers karalábé
2 evőkanál olaj

fehérbors

A lereszelt karalábét kevés olajon megpároljuk, sóval, fehérborssal ízesítjük. Közben a tésztához feltesszük a vizet forralni. Mire felforr, a karalábé is kész. A tésztát kifőzés után leszűrjük, és rászedjük a megpirított karalábéra. Összekeverjük, és máris tálalható.

Energia:          2562 kcal
Fehérje:            87 g
Zsír:               45 g
Szénhidrát:        392 g

 

Almás karalábésaláta (3-4 főre)

2 közepes méretű savanykásabb piros alma
2 ugyanekkora méretű zsenge karalábé
1 narancs
fél citrom
2 teáskanál tejszínes tormakrém
metélőhagyma

őrölt bors

Az almákat és a karalábét meghámozzuk, majd nagyon vékony csíkokra vágjuk. (Az almát héjával együtt csíkozzuk, és a citrom levével locsolgassuk már akkor, amikor felvágjuk. Így nem fog megbarnulni a színe.) Ezután összekeverjük a csíkokat. Sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a narancs levét, a tejszínes tormát, és a pici darabokra vágott metélőhagymát is. Fogyasztás előtt 1-2 órára tegyük hűtőbe! Sültek mellé vagy magában is ajánlom.

Energia:          340 kcal
Fehérje:           11 g
Zsír:               3 g
Szénhidrát:        68 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)