Túrógombócos gyulai lecsó
Forrás: gyulahus.hu
A Gyulahús Kft. füstölt kolbászát használjuk ennél a különleges és ízletes ételnél.
Hozzávalók
4-5 személyre:
6 dkg füstölt szalonna 1 fej vöröshagyma
80 dkg sárga húsú zöldpaprika
50 dkg paradicsom, só,
frissen őrölt bors
fél pár gyulai kolbász
A túrógombóchoz:
25 dkg zsírosabb túró
1 tojás, 2 jó evőkanál rétesliszt,
só, frissen őrölt bors
1 csokor friss kapor
Elkészítés:
A kis kockákra darabolt füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, rászórjuk a szeletelt vöröshagymát és összepirítjuk. Ekkor rászórjuk a megmosott, kimagozott fél karikákra szeletelt zöldpaprikát, a megmosott szeletelt paradicsomot, sóval, borssal ízesítjük, és lefedve, lassú tűzön félpuhára pároljuk. Ekkor beleszórjuk a felkarikázott gyulai füstölt kolbászt, felöntjük 1 deci vízzel, és kicsit roppanósra pároljuk. Közben a túrógombóchoz a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tojást, a réteslisztet, sóval, borssal, az aprított kaporral ízesítjük, és jól összekeverjük. 10 percet pihentetjük, majd fazékban sós vizet forralunk, beletesszük a vizes kézzel dió nagyságúra formázott túrógombócokat és megfőzzük. Végül leszűrjük, lecsepegtetjük, a kész lecsóra szedjük, és rázogatva összeforgatjuk, hogy a túrógombócok egyben maradjanak. Forrón tálaljuk. Jó tanács: A túrógombócnál készítsünk próbafőzést. Egy gombócot tegyünk a sós forró vízbe, ha szétesik, túl lágy, keverjünk még 1-2 evőkanál lisztet a túrómasszába.
Jó étvágyat kívánunk!