Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Piactérré változott a gyulai Erkel hotel aulája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. MAGAZIN • 2015. december 30. 14:00
Piactérré változott a gyulai Erkel hotel aulája
A szállodában a helyi termelők portékáit ismerhetik meg a vendégek az ünnepek alatt
Mintegy hétszáz szállóvendég cserélődik a karácsonyi időszak ünnepnapjain Gyula legnagyobb szállodájában. Számukra és a helyi érdeklődőknek indította el három éve kézműves piacterét az Erkel hotel csapata. A csakis helyi termelők minőségi portékáit felsorakoztató vásárt idén december 27-e és január 2-a között rendezték meg, azon ebben az évben a helyi kolbász, termelői méz és a kézműves sajtok mellett már a gyulai csilitermékek is bemutatkoztak.
____Eredeti-IMG_0439.JPG

termelői vásár a gyulai erkel hotelben 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

A szállóvendégek láthatóan lelkesen fogadták a földszinti piacteret, ahol idén is bemutatták a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének termékeit, az Újhelyi biomézeket, Csobán Mihály csilipaprikából készült termékeit, a Gyulai Pálinka Manufaktúra pálinkáit és Kun János sajtjait is. 

Kun Bernadett, a Hunguest Hotel Erkel értékesítési vezetője lapunknak elárulta, miként fogalmazódott meg bennük a különleges piactér ötlete. – Szerettünk volna valami különlegeset adni a vendégeinknek, amivel a gyulai termelők is jól járhatnak – kezdte tájékoztatóját a szálloda munkatársa. – Az esemény segítségével a Gyulára látogatók nemcsak a békés megyei árukból kapnak kóstolót, hanem az utolsó pillanatban, helyben vásárolhatnak különleges szuveníreket az otthoniaknak. Mindezt ráadásul maguktól a termelőktől szerezhetik be, akik így első kézből tudnak tájékoztatást adni a megvásárolt árukról – fejtette ki Kun Bernadett.

Az esemény harmadik napján folyamatosan érkeztek a szállóvendégek egy-egy kóstolóra, amiből nem maradhatott ki a gyulai kolbász és a helyi füstölt kolozsvári szalonna, ahogy az olyan biomézek sem, mint az édesköményből vagy tökvirágból pergetett különlegességek.

A pikáns ízek kedvelői ebben az évben Gyulán termelt csilipaprikával és abból készült őrleményekkel és savanyúságokkal is találkozhattak Csobán Roland és édesapja jóvoltából. A termelők elárulták, hogy náluk a viszonylag gyengébb cayenne csili mellett olyan erősségű paprikák is vannak, mint a Moruga Scorpion, a maga kétmilliós Scoville-értékével. Ebből az árusok szerint is elég a fogpiszkálóval mérni egy adagot ahhoz, hogy egy teljes fazék pörkölt csípős legyen. A termelők azt is elárulták, hogy a Magyarországon népszerű cseresznyepaprika erőssége nagyjából 5000 Scoville-értéknél megáll, ehhez képest a náluk kapható legerősebb termék erőssége ugyanezen a skálán többmilliós, amit leginkább csak csilievő versenyeken fogyasztanak önmagában az arra vállalkozók.

A termelők azt is hozzátették, hogy ezek a paprikák és savanyúságok a főtt ételeken kívül a kolbász és szalonna mellé is ehetők, ezért készültek ezekre a napokra savanyúságokkal is. – Hosszú ideig tart a termékek feldolgozása, mert annyira erősek, hogy gumikesztyűn keresztül is csípik a kezünket – árulta el Csobán Roland, a savanyúságok egyik készítője.  

A vásári forgatagban Csobánné Szántó Erika, a szálloda szenioranimátora és az esemény egyik szervezője azt is hozzátette, hogy munkájuk eredményeképpen évről évre egyre több árus érkezik az aulába.

– Szenioranimátorként az a dolgom, hogy a szálloda idősebb vendégeivel foglalkozzam, és tőlük kapok folyamatos visszajelzéseket az eseményekről. Egyik kedvenc programjuk ez a piactér, mert nem kell túl messzire menniük ahhoz, hogy kellemes klímában vásárolhassanak gyulai szuveníreket. Nagyon praktikus, hogy házhoz jönnek a gyulai termékek, és a hideg sem nehezíti a vásárlást, mindemellett az árusok kóstolót is adnak a vásárlóknak – fejtette ki Csobánné Szántó Erika.

A helyi termékek vására szilveszter és újév napjain szünetel, de január 2-án újra várja az itt lakókat és a Gyulára látogató érdeklődőket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)