termelői vásár a gyulai erkel hotelben
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
A szállóvendégek láthatóan lelkesen fogadták a földszinti piacteret, ahol idén is bemutatták a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének termékeit, az Újhelyi biomézeket, Csobán Mihály csilipaprikából készült termékeit, a Gyulai Pálinka Manufaktúra pálinkáit és Kun János sajtjait is.
Kun Bernadett, a Hunguest Hotel Erkel értékesítési vezetője lapunknak elárulta, miként fogalmazódott meg bennük a különleges piactér ötlete. – Szerettünk volna valami különlegeset adni a vendégeinknek, amivel a gyulai termelők is jól járhatnak – kezdte tájékoztatóját a szálloda munkatársa. – Az esemény segítségével a Gyulára látogatók nemcsak a békés megyei árukból kapnak kóstolót, hanem az utolsó pillanatban, helyben vásárolhatnak különleges szuveníreket az otthoniaknak. Mindezt ráadásul maguktól a termelőktől szerezhetik be, akik így első kézből tudnak tájékoztatást adni a megvásárolt árukról – fejtette ki Kun Bernadett.
Az esemény harmadik napján folyamatosan érkeztek a szállóvendégek egy-egy kóstolóra, amiből nem maradhatott ki a gyulai kolbász és a helyi füstölt kolozsvári szalonna, ahogy az olyan biomézek sem, mint az édesköményből vagy tökvirágból pergetett különlegességek.
A pikáns ízek kedvelői ebben az évben Gyulán termelt csilipaprikával és abból készült őrleményekkel és savanyúságokkal is találkozhattak Csobán Roland és édesapja jóvoltából. A termelők elárulták, hogy náluk a viszonylag gyengébb cayenne csili mellett olyan erősségű paprikák is vannak, mint a Moruga Scorpion, a maga kétmilliós Scoville-értékével. Ebből az árusok szerint is elég a fogpiszkálóval mérni egy adagot ahhoz, hogy egy teljes fazék pörkölt csípős legyen. A termelők azt is elárulták, hogy a Magyarországon népszerű cseresznyepaprika erőssége nagyjából 5000 Scoville-értéknél megáll, ehhez képest a náluk kapható legerősebb termék erőssége ugyanezen a skálán többmilliós, amit leginkább csak csilievő versenyeken fogyasztanak önmagában az arra vállalkozók.
A termelők azt is hozzátették, hogy ezek a paprikák és savanyúságok a főtt ételeken kívül a kolbász és szalonna mellé is ehetők, ezért készültek ezekre a napokra savanyúságokkal is. – Hosszú ideig tart a termékek feldolgozása, mert annyira erősek, hogy gumikesztyűn keresztül is csípik a kezünket – árulta el Csobán Roland, a savanyúságok egyik készítője.
A vásári forgatagban Csobánné Szántó Erika, a szálloda szenioranimátora és az esemény egyik szervezője azt is hozzátette, hogy munkájuk eredményeképpen évről évre egyre több árus érkezik az aulába.
– Szenioranimátorként az a dolgom, hogy a szálloda idősebb vendégeivel foglalkozzam, és tőlük kapok folyamatos visszajelzéseket az eseményekről. Egyik kedvenc programjuk ez a piactér, mert nem kell túl messzire menniük ahhoz, hogy kellemes klímában vásárolhassanak gyulai szuveníreket. Nagyon praktikus, hogy házhoz jönnek a gyulai termékek, és a hideg sem nehezíti a vásárlást, mindemellett az árusok kóstolót is adnak a vásárlóknak – fejtette ki Csobánné Szántó Erika.
A helyi termékek vására szilveszter és újév napjain szünetel, de január 2-án újra várja az itt lakókat és a Gyulára látogató érdeklődőket.