képünk illusztráció
Forrás: grit.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
Reformkonyha ide, reformkonyha oda, sóval vagy anélkül, a szalonna, kolbász friss kenyér és jó erős makói hagyma az igazi! Még Rumcájsz is ezt eszi a jicini rejtekadó erdőben favágás közben.
Apropó, makói hagyma! Sokan panaszkodnak, hogy puha, vastag levelű, nem tartható hosszú ideig. Nos, a magról nevelt fajták többnyire ilyenek. A régi dughagymáról termesztett vöröshagyma kicsit erősebb, vékonyak a levelei és hosszan eltartható minden gond nélkül. Természetesen a hosszú tenyészidejű fajták is magukban hordozzák ezeket az erényeket.
A fokhagymákkal ugyanez a helyzet. Az jóformán mindegy, hogy ősszel vagy tavasszal dugdossuk. Az apróbb gerizdű fajták ugyan sokkal erősebbek, de lassabban avasodnak! Természetesen, aki hosszú éveken keresztül termeszti a hagymákat, még ha kis tételben is, az rájön, hogy mitől lesz az a növény az, amiért termesztik.
A saját magok szedése nagyon sok esetben jó eredményeket mutat, ezért megéri a vesződséget. A növények alkalmazásuk szerint lehetnek fűszer- és gyógynövények is. Kicsi a határ, mely elválasztja legtöbbjüket egymástól. Ne ódzkodjunk ezeknek a telepítésétől, mert igen jelentős hatással vannak, akár a beteg, akár még az egészséges szervezetekre is.
Ezeket az igen fontos növényeket a díszkertekben is elrejthetjük a többi virág között.