Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Oktoberfest a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Hack Andrea • HÍREK • 2012. november 10. 07:00
Oktoberfest a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban
Meg lehetett kóstolni a Bratwurst-ot, vagyis a sült virslit, eredeti bécsi zsemlében, mustárral ízesítve
Oktoberfest az Erkelben. Forrás: erkel.hu

O'zapft!, hangzott el a mondat, miután hagyományszerűen fahordót lékelt, és kortyolt a friss nedűből október 25-én Szűcs Levente igazgató úr, megnyitva ezzel iskolánk Oktoberfest-jét, amit a német munkaközösség rendezett meg. A rendezvény a müncheni fesztivál mintáján alapult – helyszínét, az Erkel Ferenc Gimnázium klubépületét a megnyitó előtt egy órával tetőtől talpig bajor díszekbe öltöztették a lelkes diákok. Felkerült a rengeteg kék-fehér szalag, mindemellett a szintén ilyen színekben pompázó léggömbök sokasága bűvölte el azokat, akik beléptek a helyiségbe. A kiegészítők közé tartozott a számos eredeti német söröskorsó, hatalmas söröshordók, és a fahordó, amely a kezdésnél, a megnyitón kapott főszerepet. A bejáratnál közvetlenül megtalálható volt a látványos büfé, melynek menüjén különböző ínyencségek szerepeltek.

Meg lehetett kóstolni a Bratwurst-ot, vagyis a sült virslit, eredeti bécsi zsemlében, mustárral ízesítve, az alma- és a bodzafröccsöt, és természetesen a fesztivál legnépszerűbb italát, a sört, mindezeket persze alkoholmentes formában. A büfénél a felszolgáló diákok bajor ruhában, német nyelven vették fel a rendeléseket, aminek következtében néha bizony mókás helyzetekbe sikerült sodorni magukat. Mivel sokan érkeztek úgy, hogy nem tanultak németül, a kommunikációs problémákat nem feladva, magyar nyelven, hanem német-activity módon küszöbölték ki. A programok egésze alatt készültek a német specialitások, így keringtek a finomabbnál finomabb illatok a teremben. Nagy sikernek örvendtek az italok is, melyeket szintén saját kezűleg készítettek el. A felszolgálólányok kifogástalanul helytálltak a rendezvény teljes időtartama alatt, pedig a rengeteg étel elkészítése nem volt könnyű feladat.

A rendezvény megszervezését rengeteg diák segítette elő, így hozták létre a mókásnak bizonyuló bajor-német kvízt, mellyel ajándékokat lehetett nyerni. A teszt témája a két nyelvcsaládból származó szavak különbségeinek bemutatása. Azok, akik kitöltötték a feladatsort, jó kedvet árasztottak, hiszen a bonyolult szavak vicces kérdéseket szültek a résztvevők között. Akik felmérték bajor-német tudásukat, nem csak diákok voltak, a tanárok is nagy kedvvel próbálták ki magukat. A fesztivál végén az eredményhirdetésen átnyújtották a nyereményeket, amik édességből álltak. Első helyen Fodor György, iskolánk egyik tanára végzett, aki a 13 pontos feladatsort mindössze 2 hibával teljesítette, ezúton is gratulálnék neki.

A megnyitó után a műsorszámokat a bajor népviseletben lévő néptáncosok kezdték. Nyitásként bajor néptáncbemutató részesei lehettünk, majd fantasztikus német zene következett, amit iskolánk egy tanulója harmonikán adott elő.Nyitásként bajor néptáncbemutató részesei lehettünk, majd fantasztikus német zene következett, amit iskolánk egy tanulója harmonikán adott elő. A koreográfiát Kardos György néptánctanárnak két okból kifolyólag nem volt nehéz betanítani a kis csapatnak: egy részük kiskoruk óta ezzel foglalkozik, azonkívül gimnáziumunkban második osztályban kötelező néptáncvizsgát tenni a tanév végén, és a résztvevő táncosok mind sikeresen vették ezt az akadályt. A táncbemutató bajor körtáncokból állt, ahol lányok és fiúk együtt, nem pedig párként táncoltak. A fantasztikus bemutatót követően a résztvevők megtanulhatták ezeket a koreográfiákat, és az egész műsorszám jó hangulatú közös táncolásba torkollott. 

A műsorokat követően beindult az élet a büfé körül, így megállás nélkül kezdték készíteni a finomabbnál finomabb falatokat. A diákok és a résztvevő tanárok valósággal megrohamozták a bárt. Kettesével fogyasztották a bajor specialitásokat, így folyamatosan keringtek a teremben az ínycsiklandozó illatok: nagy sikernek örvendtek az ételek készítői. Miközben a különböző ételeket és italokat kóstolgattuk, jobbnál jobb német zenéket hallgathattunk, amelyek remekül fokozták a délután hangulatát. Egyesek a műsoron kívül is beöltöztek bajor népviseletbe, így ők nagy népszerűségre tettek szert, és rendkívül sok fotó készült róluk és velük egyaránt.

Az Oktoberfest célja az volt, hogy bemutassa München egyik legnépszerűbb fesztiváljának kultúráját, és szemléltesse a német nyelv szépségét a buzgó diákseregnek. A rendezvény reményeink szerint elindított egy hagyományt, amit a tanulók ígéreteik szerint gondosan szeretnének ápolni. A fesztivál sikerének eredményeként beavattak terveikbe kreatív oktatóink, akik egyben a rendezvény főszervezői, miszerint egy hasonló programot készülnek összeállítani és megszervezni a bécsi advent mintájára. Terveik megvalósulásához, véleményem szerint, számos segítőre lelnek majd az Erkel gimi diákjai között.

 

Készül a Bratwurst. Forrás: erkel.hu
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)