Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idősbarát Önkormányzat Díjat kapott Gyula Város Önkormányzata

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2012. szeptember 21. 22:02
Idősbarát Önkormányzat Díjat kapott Gyula Város Önkormányzata
A sikeresen pályázó önkormányzat a díj mellett egy millió forint jutalomban részesült
A ceremónián összesen hat település önkormányzata vehetett át elismerést. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő

Az idősügy területén végzett tevékenységéért Idősbarát Önkormányzat Díjat adományozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Belügyminisztérium Gyula Város Önkormányzatának. Az elismerést ma délelőtt vette át Alt Norbert alpolgármester a Parlament főrendházi termében az idősek világnapjához kapcsolódó díjátadó és kitüntetési ünnepségen.

A díjat azok az önkormányzatok nyerhették el, amelyek a legjobb pályaműveket nyújtották be az emberi erőforrások miniszterre és a belügyminiszter által közösen meghirdetett pályázatra. A ceremónián összesen hat település – Görbeháza, Gyula, Kerekegyháza, Miskolc, Szolnok és Vászoly – önkormányzata vehetett át elismerést Asztalosné Zupcsán Erikától, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárától, valamint Farkasné dr. Gasparics Emesétől, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekért felelős helyettes államtitkárától. A sikeresen pályázó önkormányzatok a díj mellett egy millió forint jutalomban részesültek.

A rendezvényen Asztalosné Zupcsán Erika köszöntötte a jelenlévőket. A helyettes államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta, fontos, hogy a települések vezetői döntéseiknél figyelembe vegyék az ott élő idősek igényeit, érdekeit, hiszen azok életminősége, az idősödés folyamata hatással van a települések, az intézmények megítélésére, valamint a fiatalabb generációk gondolkodásmódjára és döntéseire.  

– Mindazok, akik szem előtt tartják az idősebb generáció érdekeit az élet bármely területén, hozzájárulnak ahhoz, hogy az adott településen vagy intézményben jobb legyen idősnek lenni. Ezzel pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy az újabb generációk is jobbnak lássák az időséletet, elősegítik, hogy pozitív irányba változzon az időskorról, az idősebbekről alkotott kép. Az idősek sorsa ugyanis a fiatalabb nemzedékek jövőjét jeleníti meg – hangzott el a díjátadó ceremónián.

A díjazottak sokszínűsége az ország szakmai gazdagságát mutatja, hiszen sok olyan kezdeményezés, újító gyakorlat vált valóra, amelynek célja – a kölcsönösségre épülve – az idősek segítése, támogatása. Igazán csak akkor képes egy társadalom megfelelően ellátni a funkcióit, ha felállít egy mércét, amelyhez ragaszkodik. Ezt a mércét az elhivatott szakemberek, önkormányzati vezetők jelentik – fejtette ki a helyettes államtitkár.

A díjak és a szakmai elismerések átadását követően Hulák Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztérium nyugdíjbiztosítási és idősügyi főosztályának vezetője a pályázattal kapcsolatban elmondta, a 2012. évet az Európai Unió a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás évének nyilvánította, amivell az volt a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet arra: az idősebb korosztályról nem mint ellátásra, gondozásra szoruló emberekről kell gondolkodnunk, hanem olyanokról, akik aktivitásukkal, munkájukkal, tapasztalataikkal segíthetik a fiatalabb generációkat.

A pályázatra 42 érvényes pályamunka érkezett. A pályázóktól annak bemutatását várták, hogy milyen új, egyedi, ötletes megoldásokat találtak az időskori aktivitás megőrzésére, sikerült-e átfogó programot megvalósítaniuk, tudnak-e olyan, az idősek ismereteire, tapasztalataira alapozó kulturális, egészségügyi, képzési, sportprogramokat szervezni, amelyek az önkéntességre épülnek. Lényeges különbségek mutatkoztak a pályázók között a lélekszámot tekintve. Gyula Szolnokkal együtt azon 11 település közé tartozik, amelyek lakossága meghaladja a 10 ezer főt, de nem éri el a 100 ezres lélekszámot – derült ki a beszédből.

Az ismertető után a díjazott önkormányzatok képviselői mutatták be a saját településükön folyó idősügyi tevékenységet. Alt Norbert előadásában elmondta, Gyula város lakosságának jelenleg 17,5%-a tekinthető időskorúnak. A település idősügyi politikájára jellemző, hogy abban a jogszabály szerint kötelező és az önként vállalt szolgáltatások egyaránt megtalálhatók. Az idősellátás hosszú múltra tekint vissza a városban, hiszen már a ’60-as évek második felében megalakult az első öregek napközi otthona. Napjainkban 12 telephelyen működik időseket ellátó intézmény Gyulán, ebből 10 idősek klubja. A gondozási csoportoknak napi 747 főre kiterjedő házi segítségnyújtásra van kapacitásuk, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretében 80 készülék áll a város lakosainak a rendelkezésére. Az önkormányzat szoros kapcsolatot ápol az idősek ügyével foglalkozó közalapítványokkal, a gyulai egyesületekkel, az egyházakkal, valamint az oktatási intézményekkel. Az eredményes munkát szaktanácsadó testületek segítik – hangzott el a beszédben.

Az alpolgármester előadásába kiemelte, a város sikeresen pályázott az Európai Unió által meghirdetett „Európa a polgárokért” program „Testvérvárosok hálózatának kialakítására” kiírására. A "Nemzetközi tapasztalatcsere-fórum a generációk közötti együttműködés előmozdítására" című tervek keretében egy ötállomásos nemzetközi konferenciasorozat indul Gyulán szeptember végén. Két fontos célterület összefűzésére nyílt lehetőség ezzel, egyrészt egy alapos kutatás során jobban szemügyre vehetjük a gyulai idősek helyzetét, véleményét, másrészt megismerhetjük testvérvárosaink „jó gyakorlatait”, és beépíthetjük azokat idősügyi politikánkba – mondta Alt Norbert.

 

Idősbarát Önkormányzat Díjat kapott Gyula Város Önkormányzata. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)