Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az ánizs

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. január 09. 13:00
Az ánizs
Az ánizs jó köptető és köhögéscsillapító hatása miatt nyákoldó hatású teakeverékek alkotórésze
Képünk illusztráció

Egy munkatársam ajánlotta minap figyelmembe az ánizs és csillagánizs jótékony hatását a náthám kezelésére. Kipróbáltam, és a rozmaringgal együtt csodát tett! Szinte fillérekbe került a gyógyulásom. Mindenkinek javaslom, hogy próbálja ki!

Az ánizs népies neve bécsi kömény, illatos ánizs.

A Földközi-tenger területéről származó, hazánkban is termesztett egyéves növény. Íze kellemes, édes-fűszeres, illata a köménymagra emlékeztet, de annál édesebb. Általában egészben használjuk. Ha meg kell törni, mindig csak annyit porítsunk, amennyit azonnal felhasználunk, mert könnyen elveszíti aromáját.

Fűszerként főzelékekhez, vadételekhez, mártásokhoz, édességekhez, gyümölcskenyerekhez használjuk. Több közkedvelt alkoholos ital - raki, ouzo, cipouro, pernod - fontos adalékanyaga.

Az ánizs illóolaja transz-anetolt, metilkavikolt, ánizs-aldehidet tartalmaz. Rendkívül sokféle gyógyhatása ismert. Jó hatással van az emésztőrendszerre. Az ánizs jó szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő és epekiválasztást elősegítő gyógynövény. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. Az ánizs nyákoldó hatású teakeverékek alkotórésze, jó köptető és köhögéscsillapító hatása miatt.

Enyhe görcsoldó és szélhajtó tulajdonsága miatt a gyermekgyógyászatban is gyakran használják.

Az illóolaj, amely bizonyítottan antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, szájvizekben és torokfertőtlenítő tablettákban is gyakran megtalálható. Kellemes aromája miatt gyakran ízjavítóként adják egyes gyógykészítményekhez.

A csillagánizs rendszertanilag távol áll ugyan az ánizstól, de illata és íze hasonló, de erőteljesebb. Szintén nagyon jó szélhajtó, görcsoldó és gyomorerősítő, valamint enyhíti a reumatikus eredetű fájdalmakat.

A belőlük készült teát akár minden nap fogyaszthatjuk.

 

Ánizstea

1 teáskanálnyi összetört ánizsra öntsünk 2-3 dlforró vizet és hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le.

 

Ánizslikőr

1 liter 60 százalékos alkohol
10 dkg ánizs
50 dkg cukor
5 dl víz

A porrá zúzott ánizst egy hétig áztatjuk az alkoholban, naponta megrázva. Majd leszűrjük, és a cukorból, vízből főzött szirupot hozzákeverjük. Néhány napig hűvös helyen állni hagyjuk, ezután fogyasztható. (Gyomorbántalmakra ajánlott.)

 

Ánizsos keksz

20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
2 tojássárgája
1 dkg apróra tört ánizs

A lisztet, a cukrot, a vajat, a tojássárgáját és az ánizst dolgozzuk jól össze. Nyújtsuk ki félujjnyi vastagságúra és tetszés szerinti süteménykiszúróval szaggassuk ki. Tetejét tojással megkenjük, majd meghintjük cukorral. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, míg enyhén barnulni kezd.

Energia:           1722 kcal
Fehérje:           32,2 g
Zsír:              91,8 g
Szénhidrát:       191,5 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)