Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Városunk minden bizonnyal a létét köszönheti Hunyadi hősiességének

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • D. L. • HÍREK • 2011. július 22. 14:04
Városunk minden bizonnyal a létét köszönheti Hunyadi hősiességének
Megemlékezés a nándorfehérvári diadalról Gyulán
Alt Norbert alpolgármester: Gyula talán a nándorfehérvári diadalnak köszönheti a létét. Fotó Gyulai Hírlap Online

Ötszázötvenöt esztendővel ezelőtt Hunyadi János vezetésével Szilágyi Mihály hős várvédő, Kapisztrán János derék keresztesei megfutamították Mehmet szultán Nándorfehérvárt ostromló hadseregét. A vereség hatására a törökök hetven esztendeig nem fordultak Európa felé.

A győzelem európai jelentőségét mutatja, hogy a pápa elrendelte a világegyház számára a harangok déli meghúzását, s ima mondását a győztesekért.

Gyulán a katolikus templomban emlékeztek a nándorfehérvári diadalra július 22-én. Alt Norbert alpolgármester beszédében utalt arra, hogy városunk minden bizonnyal a létét köszönheti Hunyadi hősiességének, hiszen ha a török uralom hetven évvel hamarabb jön, ma talán nincs Gyula. Ha Szilágyi Mihály nem állja hősiesen az ostromot, ha Hunyadi és Kapisztrán János nem érkezik időben, ha a török tüzérség nem marad védtelenül, egészen másként alakul Európa történelme.

Kovács Péter esperesplébános is erre utalt, amikor a templom mennyezetén található secco üzenetét magyarázta, mely szintén a csata hőseit ábrázolja. Elmondta, hogy a harangszó egyben mindig imára is hív, a hívek ilyenkor az Úr angyala imádságot mondják el.

A megemlékezésen dr. Németh Csaba történész elevenítette fel az 555 éve történteket, hangsúlyozva, hogy magyar és keresztény hadak csak a legritkább esetben tudták legyőzni a szultáni fősereget. A nándorfehérvári diadal jelentősége éppen abban rejlik, hogy öt vesztes csata után végre sikerült megfutamítani a leharcolt szultáni fősereget, így Európa hetven évre lélegzethez jutott.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)