Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Góliát, az óriásbálna

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Balogh Dorottya • MAGAZIN • 2011. május 18. 13:00
Góliát, az óriásbálna
Gyulán 1963. november 15-én pénteken, a Kossuth téren az akkori piacon volt látható a 22 méteres 68 200 kilós látványosság
Részlet a korabeli plakátból

Góliát, az óriásbálna 1962. december 29-én érkezett meg hazánkba, Budapestre. A Városligetben tették közszemlére, s egy teljes hónapig csodálhatta meg a fővárosban a népes közönség. A Békés Megyei Népújság tudósítása szerint már ekkor csaknem 600 ezren látták a hatalmas tengeri emlőst.

Ezt követően vidéki körútra indult a Góliát-karaván. 1962 márciusában érkezett meg Békéscsabára, már ekkor is számos gyulai tekinthette meg a bálnát, hiszen az IBUSZ külön buszjáratokat is szervezett a környező településekről a nem mindennapi kiállításra. 1963 novemberében ismét Magyarországra érkezett Góliát, s aki elmulasztotta a tavalyi évben ezt a hatalmas élményt, most pótolhatta. 1963. november közepétől tíz Békés megyei településre látogatott el a preparált bálna. Gyulán 1963. november 15-én pénteken, a Kossuth téren az akkori piacon – ma a kerékpárbolt s a sarki Hamburger bár épülete előtti rész – volt látható a 22 méteres 68 200 kilós látványosság. Reggel 8 órától este 8 óráig belépőjegy megváltása ellenében – tanulóknak csoportos látogatás esetén kedvezményt is biztosítottak – lehetett megtekinteni az 1954-ben a norvég partoknál kifogott, s ezután tartósított óriásbálnát. Gyulán 5000-en nézték meg Góliátot – tudósított elég szűkszavúan a Gyulai Hírlap.

„Látni a bálnát s ugyanakkor egészében felfogni azt, amit lát, korántsem jelentette ugyanazt, hiszen egyszerre tudomást venni a roppant farokuszonyról, a kiszáradt, megrepedezett acélszürke bőrről meg a középtájt különösen szétterülő test tetején a többméteres hátúszóról már a méreteknél fogva is reménytelennek látszott” – részlet Krasznahorkai László (valószínű a gyulai bálnalátogatás ihlette) Az ellenállás melankóliája című regényéből.

Több városi legenda is életre kelt akkoriban a szenzációs, Góliátot bemutató országos bálnakörútról. Felröppent a hír a Nyugatról jött „csodabogár” kapcsán, hogy tulajdonképpen a CIA alkalmazta ezt a kémbálnát, amit azzal „bizonyítottak”, hogy a tengeri emlőst szállító jármű méretei megegyeztek egy ballisztikus rakétaszállító katonai teherautóéval. Egy biztos, a látogatók Gyulán hosszú tömött sorokban kígyóztak a bálna előtt, s a megyei újság beharangozójában azt is megírta, hogy a Góliát-szív 450 kiló, a mája nem kevesebb, mint 600 kiló, s a nyelve pedig 2200 kilogrammot nyomott.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)