A diéta görög eredetű szó, tágabb értelemben szabályozott életmódot, szűkebb értelemben szabályozott élelmezést, gyógyélelmezést jelent. Vannak betegségek amelyek gyógyításában nincs jelentősége az étkezés módosításának. Más betegségeknél, mint pl. a cukorbetegség, az étkezés a kezelés nagyon fontos része, illetve vannak betegségek, amikor a diéta az egyetlen kezelési mód. Utóbbira példa a lisztérzékenység.
Számos betegség kialakulása a helytelen táplálkozási szokásokra vezethető vissza. Példaként említhetjük a leggyakoribbakat: magas vérnyomás, szív– és érrendszeri problémák, mozgásszervi bajok. Mi magyarok sok zsírt és szénhidrátot fogyasztunk, így több energia jut a szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk lenne. Önmagában nem elég a minőségi változtatás, a mennyiséget is csökkenteni kell.
Elterjedt nézet, hogy az egészségesebb étel drágább, az elkészítése időigényesebb, az alapalapanyagok pedig nehezebben szerezhetők be. Kétségtelen, hogy van olyan egészséges étkezés, amelyik drága. Mi nem kínálunk bio-hínárt, egzotikus gyümölcsöket, fogyasztó csodaszereket. Szalai Ilona dietetikus ételreceptjeiből adunk válogatást, vagy inkább ízelítőt ÉLETMÓD rovatunkban. Bemutatjuk, hogy kis változtatásokkal hogyan lehet a megszokott, finom étel egészségesebb és olcsóbb is.