Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fedél nélkül a téli Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. Á. • HÍREK • 2011. február 05. 07:00
Fedél nélkül a téli Gyulán
Több mint százan alszanak a kinti hidegben
Garázsban élni. Forrás: Gyula TV

Csak Gyulán száznál is többre tehető azok száma, akiknek még a hajléktalanszállón sem jut hely, vagy eleve be se akarnak menni oda. A Gyula Televízió Sorsforduló című műsora két, fedél nélkülivé vált ember életét mutatja be.

Kubiak Miroslaw egy garázsban lakik. Története pedig egészen másképp kezdődött. Már akkor egy 123-as Mercedessel járt, amikor az egykori keleti tömb országaiban még a Lada volt a hétköznapi emberek számára elérhető csúcs. A lengyelországi Lódzban született, ott is nevelkedett. Későbbi feleségével egy bulgáriai nyaraláson ismerkedett meg. Nagy lakodalmat tartottak, gyermekeik születtek, később szép házat építettek Gyula egyik csendes, kertvárosi részén. Jól ment a vállalkozás, úgy tűnt, révbe értek. Később azonban rosszra fordultak a dolgok, és a férfi az utcán találta magát. Elmondása szerint a jogi procedúrák során elvesztette szinte mindenét, amije volt.

A gyulai szállót működtető Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai őt is ismerik. Az utcai szolgálat két szakemberével, Mészár Zoltánnal és Bokisné Kiss Emesével a Gyula Tv stábja felkutatta azokat a helyeket, ahol éjszakánként a nincstelenek meghúzzák magukat. Többségük üresen álló tanyákban, elhagyott ingatlanokban épít fészket, ahogy a hozzáértők mondják. Ezen átmeneti szálláshelyek közös jellemzője, hogy se villany, se fűtés nincs bennük. Ilyen az egykori kötöttárugyár területe is.

A hajléktalanok közül többen olyan jó technikákat fejlesztettek ki a túlélés érdekében, hogy éveket is képesek kihúzni. Az utcai szolgálat dolgozói szerint a rekordot 7 évvel tartja valaki.

A rászorulók gyakran keresik fel a helyi római katolikus plébániát. A hívek által életben tartott Karitász révén minden csütörtökön ruhákat osztanak. A plébánia tud segíteni azoknak is, akiknek gyógyszerre van szükségük. Ez pedig gyakran előfordul.

A lengyel származású férfinél nem lakott jobb körülmények között az az asszony sem, akinek átmenetileg rendeződött a sorsa.

Piroska néni az utóbbi napokban az egyik belvárosi kocsmában aludt, mert már nem szívesen járt vissza albérletébe, mely egy korábbi disznóólból volt kialakítva. A hidegtől az ólban kialakított szobát egy felfeszített fólia védte. Ezért született az az elképzelés, hogy a nénit a hajléktalanszállóra viszik. Ezt már Balogh Lajos önkormányzati képviselő szervezte, aki elkísérte az idős asszonyt, és míg Piroska néni ott meghúzza magát, megpróbál jobb helyet keresni neki.

A néni helyzete tehát megoldódhat. Egyelőre van ágya a szállón, és nincs gondja élelemre sem. Történetünk másik főszereplője, Kubiak Miroslaw egyelőre viszont csak reménykedhet ebben. A férfi, bár megfordult már a hajléktalanszállón, rosszabb esetben pedig egy garázsban lakik, nem adta fel. Bízik abban, kap segítséget. Reménykedik, lesz egy olyan jó szándékú ügyvéd, aki felkarolja, és sok más sorstársához hasonlóan, több vargabetű után újra egyenesbe jön az élete.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)