Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Himnikus" irodalom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap Online • MAGAZIN • 2011. január 28. 15:00
„Himnikus" irodalom
A Magyar Kultúra Napján Békéscsabán
Kiss László az esten. Forrás: barkaonline.hu

A Magyar Kultúra Napja alkalmából két rendezvényt is tartottak január 20-án, csütörtökön Békéscsabán. Előbb a 60. életévét idén januárban betöltött Lonovics László festőművész, grafikus kiállítását tekinthették meg az érdeklődők a Békés Megyei Jókai Színház galériájában. A festményekről és Lonovics munkásságának értékeiről Banner Zoltán művészettörténész beszélt.

A kiállításmegnyitó után az Ibsen Házban folytatódott a program, ahol a Körös Irodalmi Társaság tartott felolvasóestet. A KIT elnöksége december végén azzal a felhívással fordult alkotó tagjaihoz, hogy írjanak olyan verset vagy rövidprózát, esetleg rövid esszét, amely valamilyen módon kapcsolódik a Magyar Kultúra Napjához. Tehát bármilyen szöveget, amely a nemzet, az ország, a magyar nyelv, a magyar kultúra egykori és mai állapotával kapcsolatos. Egyetlen kötöttség volt: szerepelnie kellett a műben a himnusz szónak.

A nagy közönség, mintegy 60-70 fő előtt lezajló felolvasóesten nyitányként Banner Zoltán, Kiss Ottó, Sarusi Mihály és Sass Ervin korábbi, témába váró versei hangzottak el Nagy Erika és Fehér Tímea színművészek előadásában. Ezután következtek a pályaművek. A szerzők választhattak, hogy saját maguk olvassák fel versüket, kisprózájukat, esszéjüket, vagy színészi segítséget kérnek. Aki az utóbbi mellett döntött, annak művét Hodu József és Presits Tamás színművészek adták elő.

Tizennyolcan is készültek szöveggel az estre: Banner Zoltán, Becsy András, Bíró László, Bondár Zsolt, Csapody Kinga, Csicsely Mihály, Darvasi Ferenc, Erdész Ádám, Fodor György, Károlyi Fülöp Béla, Kiss László, Kőszegi Barta Kálmán, Magyari Barna, Nagy Katalin, Nagy Mihály Tibor, Szabó László, Szilágyi András és Szávai Krisztina. A műsorszámok között Vozár M. Krisztián zongoraművész játszott, többek között Bartók, Liszt és Beethoven-darabokat.

A több mint két órás esten végül Csapody Kinga nyerte el a közönségdíjat, ebben a kategóriában Banner Zoltán végzett a második, Nagy Mihály Tibor a harmadik helyen. A szakmai zsűri (amelynek munkájában Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka főszerkesztője, Kiss Ottó költő, prózaíró, a Bárka munkatársa és az elnök, a friss Mészöly-díjas Zalán Tibor költő, író, dramaturg vett részt) Fodor Györgyöt ítélte elsőnek, a második Becsy András, a harmadik Kőszegi Barta Kálmán lett. A díjazottak pénzjutalomban részesültek.

 

Forrás: barkaonline.hu

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)