Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Magyar Kultúra Napja a magyar kultúra városában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2011. január 22. 08:47
A Magyar Kultúra Napja a magyar kultúra városában
Dr. Görgényi Ernő: A szabadság és a művészetek szerelmespárként viszonyulnak egymáshoz
János Hajnalka tanítványai. Fotó: Gyulai Hírlap Online

A Magyar Kultúra Napját ünnepeltük tegnap este a városháza  történelmi hangulatú dísztermében. A program fővédnöke volt Szőcs Géza államtitkár és költő. Dr. Görgényi Ernő az ő, Születésnapomra című verséből idézve köszöntötte a csak félig megtelt terem közönségét.

- Csak egy gondolatot szeretnék kiemelni a versből, a szabadság gondolatát. A szabadság és a művészetek szerelmespárként viszonyulnak egymáshoz, az alkotót a szabadság hiánya, vagy a szabadság utáni vágy inspirálja. A befogadói oldalról pedig, a szabadság az maga a mű, hiszen kikapcsol, szórakoztat, gyönyörködtet, elgondolkodtat, szabadon szárnyaltatja a fantáziát, feltölt, valamint erőt meríthetünk belőle – mondta a város vezetője.

Ezt követően Balázs Attila, Jászai Mari-díjas színművész, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója szavalta el Kölcsey Ferenc Himnusz című versét, majd Czeglédi Katalin és Gál Csaba előadta Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Liszt Bist du – Te vagy – című dalát.

Ezután 2010. év 71 kulturális eseményeinek fotóiról láthatunk vetítést Bánfi Barnabás, a Székely Aladár Fotóklub vezetőjének szerkesztésében.

A Bárka-díjas gyulai költő, Becsy András Franciakrémes című kötetét mutatta be, a szerzővel beszélgetett dr. Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka című folyóirat főszerkesztője.

Az Erkel Ferenc Sakk-kör 100. évi fennállása alkalmából Thuróczy Géza, a gyulai szakosztály elnöke idézte meg az elmúlt évszázad eseményeit.

75 éve született a Gyulai Várszínház egykori igazgatója, Havasi István. A legendás igazgatóról Jenei Kálmán beszélgetett az egykori pályatárssal, baráttal, Varga Andrással, a művelődési ház nyugalmazott igazgatójával.

Ezt követően János Hajnalka népdalénekes tanítványainak előadásában hallhattunk népdalokat.

A rendezvény ideje alatt a gyulai Dürer Nyomda díjnyertes könyveinek bemutatóját is láthattuk.

Az eseményről bővebben a Gyulai Hírlapban olvashatnak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)