Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mit együnk-igyunk kánikulában?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. július 16. 13:00
Mit együnk-igyunk kánikulában?
Nagy melegben elsősorban a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről kell gondoskodnunk
Képünk illusztráció

A forró napokon szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken. A kalória- és zsírdús ételek fogyasztása fokozza az izzadást, ezért naponta inkább többször együnk és keveset, a napi étrendet könnyen emészthető ételekből állítsuk össze.

A nagy melegben elsősorban a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről kell gondoskodnunk. Különösen a kisgyermekek és az idősek folyadékpótlására kell figyelnünk!

Ne várjuk meg a szomjúságérzetet, hiszen már 2%-os folyadékvesztés hatására csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképességünk. Melegben többet izzadunk, ezért nem csak a folyadék-, hanem a verejtékkel eltávozott ásványi sók pótlásáról is gondoskodnunk kell!

 

Mit igyunk?

Szomjoltásra nyáron is a kb. 16-18 C fok hőmérsékletű víz, szénsavmentes ásványvíz a legalkalmasabb. Ízesíthetjük néhány csepp citromlével, esetleg gyümölcsléből készített jégkockával, vagy keverjünk hozzá jó érett gyümölcsöket, gyümölcslevet. A napi folyadékszükségletet fedezhetjük kefír, joghurt, gyümölcsleves, natúr gyümölcslevek, gyümölcstea vagy paradicsomlé fogyasztásával is.

A jégbe hűtött italok csak rövid ideig tartó felüdülést hoznak, mert hatásukra a szervezet automatikusan hőt termel, ami szintén erőteljes izzadást okoz, így utána még melegebbnek érezzük a levegőt. A folyadékok hőmérséklete ne legyen nagyon hideg, de nagyon meleg sem! Kb. 16-18 C fokos legyen az italunk. A sötétre főzött tea szintén nem alkalmas a folyadékpótlásra, csakúgy, mint a magas koffeintartalmú kólafélék, energiaitalok, a túlzott kávéfogyasztás, a cukrozott üdítők és a tömény alkoholos italok.

 

Mit együnk?

Reggelire ehetünk lekvárt, mézet, natúr joghurtot, kefirt, sovány vagy félzsíros túrót. A túróból készíthetünk ízesített túrókrémet is. A sajtok közül válasszuk a zsírszegényebbeket. Reggelire ehetünk könnyű müzlit is. Választhatunk még pár vékony szelet sovány felvágottat, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret vagy péksüteményt, amit csak vékonyan kenjünk meg vajjal. Minden kisétkezéskor bőven fogyasszunk zöldpaprikát, paradicsomot, nyers uborkát vagy fejessaláta-levelet.

Az ebéd és a vacsora is álljon könnyen emészthető ételekből. Egy étkezésre kb. 10 dkg sovány halat, csirkét, pulyka- vagy sertéshúst együnk. Elkészíthetjük kevés olajon hirtelen sütve, párolva, grillezve, mikrohullámú készülékben vagy húsragunak. Köretként fogyasszunk párolt zöldségeket vagy nyers salátaféléket. Mindezt kiegészíthetjük egy kevés rizzsel vagy főtt burgonyával. Kerüljük a panírozott, bő zsiradékban sütött húsokat, lángost, fánkot, zsíros pörköltet, a belsőségekből készült ételeket.

Ne együnk meleg leveseket. Ha levesre vágyunk, hideg gyümölcslevest fogyasszunk. Ne ragaszkodjunk a meleg ebédhez és vacsorához. Ne használjunk erős csípős fűszereket sem, mert ezek fokozzák a verejtékmirigyek működését. A kellemes közérzet eléréséhez hozzátartozhat egy-egy jó minőségű fagylalt vagy jégkrém fogyasztása is.

Tehát egyszerű a hőség elleni védekezés.

Vigyázzunk magunkra és szeretteinkre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)