Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Körös-völgyi sokadalom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap Online • KULTÚRA • 2010. július 01. 18:00
Körös-völgyi sokadalom
Kezdődik a Gyulai Várszínház nyári szezonja!
Képünk a tavalyi megnyitón készült. Fotó: Gyulai Hírlap Online

A Gyulai Várszínház zászlója pénteken este fél nyolckor felkúszik a vár falára az ünnepélyes megnyitón, majd 3 ágyúlövés jelzi, hogy beveszik a várat hat hétre a kultúra katonái. A várszínházi évad az idén is a július 2-től 4-ig tartó regionális népművészeti fesztivállal, vásárral kezdődik, a Körös-völgyi sokadalommal. Pénteken este színes felvonulás veszi kezdetét fél héttől a művelődési háztól a várig, ahol néptánccsoportok adnak ízelítőt a menettánc-tudásukból, de lovasok, íjászok, hintók is láthatók majd a díszelgők között. Az ünnepélyes megnyitó után este fél kilenctől a tószínpadon a IV. Országos Gyermek Néptánc Fesztivál gálaműsora lesz. Szombaton egész nap nyitva lesz a népművészeti kiállítás és vásár, lesznek gyermekprogramok, népzene, néptánc, este fél kilenctől pedig a tószínpadon a Viharsarki néptánc gála veszi kezdetét. Vasárnap délelőtt főzőverseny és pogácsasütő verseny lesz, és tovább folytatódnak a népzenei és néptáncbemutatók, amely az este hétkor kezdődő öreg táncosok előadásával ér véget.

Hétfőn kezdődik a VI. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál, amely az idén változatos programmal várja az érdeklődőket. Esténként hat órától a Puck Társulás vígjátékát nézhetik meg A Mester emberek címmel, amely a Szentivánéji álomból készült utcaszínházi előadás: 5-én a Harruckern téren, 6-án Külső-Törökzugban, 7-én Belső-Törökzugban, 8-án a Paradicsom lakótelepen, 9-én a Várfürdőben, 10-én Gyulaváriban, 11-én Eleken, 12-13-án a vár előtt, 14-én Sarkadkeresztúron, 15-én Lőkösházán, 16-án Kétegyházán és 17-én Dénesmajorban mutatkozik be a vidám kompánia.

Július 5-én este fél kilenckor a várszínpadon a világ legnevesebb rendezőjének, Peter Brooknak egy új produkcióját nézhetik meg, amelynek címe Warum, Warum – Miért, Miért, azaz miért játszanak színházat, mi a színjátszás értelme, ezt kutatja Peter Brook William Shakespeare és más szerzők segítségével. A színpadon egy nagyszerű színésznő, Miriam Goldschmidt bűvöli el a közönséget, a zenét Francesco Agnello szolgáltatja különleges hangszereivel. A magyar feliratos, német nyelvű előadást a zürichi Schauspielhaus színház mutatja be. Az előadást egy magyar riportfilm vetítése előzi meg a Kamarateremben, amely Peter Brookról készült.

Kedden de. 11 órától a Mogyoróssy könyvtárba konferenciára hívják az érdeklődőket, ahol Peter Brook és William Shakespeare lesz a téma neves előadók közreműködésével. Este fél kilenctől a Kamarateremben nagyszerű koncertre kerül sor, itt a W. H. együttes játssza el Shakespeare szonettjeit mai hangszerelésben. Az együttes tagjai: Sena Dagadu, Márkos Albert, Gryllus Samu, G. Szabó Hunor.

Kedden este egy nagyon szórakoztató szóló előadást láthatnak Németországból, Bea von Malchus színésznő játssza el VIII. Henrik történetét, aki csúnyán elbánt hat feleségével.

Július 8-tól három napon át este 6-tól a vár előtt benézhetnek a Kukucska Színház sátrába, ahol gyerekeknek és felnőtteknek rövid történetet mutatnak be a Rómeó és Júliából és a Makrancos hölgy című vígjátékból. Az utóbbi darab új szabadtéri bemutatóként is látható Gyulán a várszínpadon a debreceni Csokonai Színház vendégjátékában július 8-ától. A modern fordítást Nádasdy Ádám készítette, a rendező Szergej Maszlobojscsikov, aki Gyulán már nagy sikert aratott egy korábbi Szentivánéji álom rendezésével. Ebben a produkcióban a Beregszászi Színház Debrecenbe szerződött sztárjai láthatók, a két Jászai-díjas művész főszereplésével: Trill Zsolttal és Szűcs Nellivel. A Makrancos hölgy három estén látható a várszínpadon.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)