Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mik a generálkivitelezői szerződés legfontosabb elemei?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2024. május 21. 09:46
Mik a generálkivitelezői szerződés legfontosabb elemei?
Sok mindenre kell figyelni

Forrás: pexels.com

Ha a családi házad generálkivitelezői szerződés keretében történő megépítéséről van szó, akkor az elsődleges szempont a megbízhatóság. Na jó, az sem baj, ha nem a legdrágább kivitelezőt találjuk meg és az is fontos, hogy a határidőket betartsa, és persze ezek a szempontok mind meg kell, hogy jelenjenek a létrejövő szerződésben.

Van az a mondás, amit talán sokan ismernek: az első házat az ellenségének építi az ember, a másodikat a barátjának, és csak a harmadikra épít olyat, amiben jól érzi magát és mindenben megfelel az elképzeléseinek. Szóval mi a célja? Több ház megépítésével tölteni az idejét és a pénzét, vagy elsőre jót csinálni?

Olyan generálkivitelezőről álmodik mindenki, akire a tervezéstől az alap kiásásán át a belső burkolási, festési munkálatokig mindenben lehet számítani. Nincs egymásra mutogatás, ne nekünk kelljen az egyes kivitelező cégek munkáját összehangolni, vagy éppen hónapokat várni a következő munkafázis elkezdésére.

Generálkivitelezés előtt sok mindenre kell figyelni, lássuk, hogy melyek a generálkivitelezői szerződés legfontosabb elemei.

Már az építkezés elkezdése előtt is több hibát elkövethetünk, szóval vegyük sorra a legfontosabb szempontokat egy családi ház felépítésén gondolkozva:

  • fontos a kivitelező referenciája, legyen jó ajánlás
  • egy fővállalkozóval szerződjünk (ezért hívják generál kivitelezésnek)
  • legyenek anyagi tartalékaink, ne vállaljuk túl magunkat
  • kell azért egy „B” terv is
  • tudjunk jól kérdezni, legyünk jó csapattársak

A sort természetesen lehetne folytatni a végtelenségig – kell is, hiszen még csak most jönnek a generálkivitelezői szerződés legfontosabb elemei. De a fentiek alapvető kérdésekre világítanak rá: ismeretlen kivitelezővel ne szerződjünk, a legjobb szerződés is csak annyit ér, mint amennyit betartanak belőle.

Kellenek tartalékok, még a legtökéletesebb tervezés esetén is lehetnek váratlan kiadások, emelkednek az árak stb. A „B” terv pedig azért fontos, hogy ne tegyünk fel mindent egy lapra, ha csúszás van, nem a várakozások szerint alakulnak a dolgok, akkor is legyen hol lakni.

És a legutolsó pont. A legjobb kivitelezőnek is van egy rémálma: az olyan megbízó, aki állandóan ideges, csak kiabálni tud, és nem figyel oda, csak értetlenkedik, lassítja a munkát stb.

Végül lássuk a szerződést. Nem meglepő módon ennek vannak műszaki és jogi elemei, amelyek ideális esetben jól kiegészítik egymást. A jó generálkivitelezői szerződés mind a két felet védi és pontosan meghatározza, hogy kinek mi a dolga és a felelőssége.

Vegyük sorra a szerződés legfontosabb elemeit:

  • A szerződés mindenképpen írásban jön létre, pontosan rögzíti a „szereplőket” és a munkálatok leírását, a munkaterület meghatározását. Fontos szereplő az ügyvéd, az ő tudása és tapasztalata is meghatározó fontosságú.
  • A kivitelező a munkálatok megfelelő elvégzésére, a megrendelő annak átvételére és megfizetésére vállal kötelezettséget.
  • A tervdokumentáció elkészítése és az engedélyek beszerzése a megrendelő feladata.
  • A munkálatok egyes szakaszait, a részletes határidőket, a vállalkozói díj összegét munkálatok (szakaszok) szerint megbontva, az elszámolás és fizetés módját, a felmerülő többletmunka elszámolási módját, a keletkező hulladékok elszállítására vonatkozó megállapodást is rögzíteni kell.
  • Az építtető nyilatkozatát, esetleg igazolását a szerződésben meghatározott kivitelezési tevékenység ellenértékének pénzügyi fedezetéről.
  • Érdemes az átalányszerződés helyett a tételes elszámolást választani, továbbá bízzuk az anyagbeszerzést is a kivitelezőre. Elszámolás anyag és munkadíj bontásban ajánlott.
  • Pénzbe kerül, de sokszor hatalmas előny egy műszaki ellenőr alkalmazása is.
  • A szerződés ellehetetlenülése (bármelyik fél hibáján kívül is megtörténhet), elállás és a szerződés megszűnésének esetei. Az egyes szakaszok és a végső átadás-átvétel meghatározása.
  • Vannak olyan szerződésen kívüli események, váratlan és tervezhetetlen dolgok, amelyekre éppen ezért a szerződés nem is fog kitérni, de a jogban már létezik rájuk példa és gyakorlat – ezekre a Polgári Törvénykönyv és egyes szakmai szervezetek ajánlásai adhatnak támpontot.

A jól előkészített generálkivitelezői szerződés nem elegendő a családi ház felépítéséhez, bármilyen építési munka elvégzéséhez, de nagyban megkönnyíti a szerződő felek dolgát és segíti a legfontosabb kérdések tisztázását, jobb, ha előre.

Nem könnyű jó szakembereket, generálkivitelezőt találni, a szükséges pénzt előteremteni és már a család igényeinek megfelelő terveket is jól előkészíteni. Sőt a felmerülő kérdések fontossági sorrendjét sem egyszerű megadni – hiszen mindegyik alapvető és éppen az aktuális feladat lesz majd mindig a legfontosabb.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)