Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A medvehagyma jótékony hatásai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2024. március 10. 15:00
A medvehagyma jótékony hatásai
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

Itt a tavasz, kezdődik a medvehagyma, azaz a vadfokhagyma szezon. Az erőkben már bújik a liliomfélékhez tartozó kis gyógynövény, amely fogyasztása jótékony hatású a szervezetre.

Fotó: pixabay.com

A leveleit és a hagymáját lehet felhasználni még virágzás előtt, de a virága is felhasználható. Legjobb frissen, nyersen enni, mert abban a formában van benne a legtöbb hatóanyag.

A gyógynövény használható méregtelenítésre, vértisztításra, különböző bőrgyulladások és bőrgombák kezelésére. Emésztési problémákra, mint a puffadás, hasmenés vagy akár a székrekedés, illetve a bélrendszerben megbújó élősködők ellen is kiváló gyógyír.

Ha kúraszerűen fogyasztjuk, mérsékli a magas vérnyomást és segít az érelmeszesedés megelőzésében is, mert védi az ereket, normalizálja a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is van, mivel antibakteriális és vírusellenes hatású, tízszer erősebb, mint a fokhagymáé.

Készülhet belőle pesto, medvehagymás vaj, tinktúra, bor, különböző kenőcsök, fűszer és még gyógytea is. A forrázata vesetisztító és salaktalanító kúrák elengedhetetlen alkotóeleme.

Amire oda kell figyelni, hogy nem ajánlott a fogyasztása azok számára, akik véralvadásgátlót szednek. Nagy mennyiségben történő fogyasztása irritációt okozhat a gyomorban.

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)