Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A méz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. november 26. 14:00
A méz
Szalai Ilona dietetikus rovata

A méz magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás. 80 %-ban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet.

Fotó: pixabay.com

A méz a természet egyik csodája. Kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között aminosavakat, ásványi anyagokat (ként, jódot, rezet, cinket, mangánt), vitaminokat (B-, C-, A-, E-vitamint). A mézben lévő enzimek a szervezetünkben zajló anyagcsere-folyamatokat szabályozzák. Ilyen például a kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz. A méz fertőtlenítő, baktériumölő hatása is ismert. Ez, a mézben levő magas szőlőcukor- és szerves savtartalomnak köszönhető. A méz enyhíti a légúti betegségek tüneteit, felgyorsítja a fertőzések lefolyását. Külsőleg pedig jó sebelzárást biztosít. A méz önmagában is ízletes és kellemes élelmiszer. A konyhatechnológia felhasználja sütemények, húsok, mártások, szószok készítéséhez is. A mézet ősztől kora tavaszig célszerű fogyasztani, mert védelmet biztosíthatunk vele a meghűléses megbetegedések ellen.

Mézes sült alma

Hozzávalók 4 adag:

  • 4 db alma
  • 4 evőkanál dió
  • 4 evőkanál méz
  • 1 teáskanál fahéj

A diót durvára daraboljuk, és száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk. Egy kis tálban összekeverjük a mézzel és a fahéjjal. Az almát megmossuk, tetejét levágjuk és a közepét karalábévájóval kiszedjük. Ebbe az üregbe töltjük a mézes diót, majd kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon kb. húsz perc alatt megsütjük.

  • Energia: 920 kcal
  • Fehérje: 12 g
  • Zsír: 26,8 g
  • Szénhidrát: 154,8 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)