Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szeptemberi gyógynövény a csipkerózsa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2023. szeptember 06. 17:00
Szeptemberi gyógynövény a csipkerózsa
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

Gyógyhatása miatt az egyiptomiak és a maják kincsként tekintettek a csipkebogyóra. Évezredek óta alkalmazzák a népi gyógyászatban magas C-, A-, B1-, B2-, B5, E-, K- és P-vitamin-tartalma miatt.

A csipkebogyó ásványi anyagokban is gazdag. A magnézium és vas mellett az antioxidánsok és az ásványi sók is jótékonyan hatnak az immunrendszerünkre. Serkentik a szervezet ellenálló képességét, az antioxidánsok védenek a szabadgyökök ellen, és megvédik a sejteket a külső hatásoktól, így a csipkebogyó öregedésgátló is.

Serkentőleg hat a bőr kollagéntermelésére, érzékeny, rozaceás bőrre, napozás vagy szőrtelenítés után, hegek, striák, bőrelszíneződés esetén is javasolt a használata. E-vitamin-tartalma szebbé teszi a bőrt, és megelőzi az idegsejtek károsodását. 

Gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, roboráló hatású, javítja a májfunkciót, használható a megfázás megelőzésében. Emellett lázcsillapító, és a látást is segíti.

Teaként használva csökkenti a magas vérnyomást, a benne lévő C-vitamin hozzájárul az érfalak erősítéséhez, ezzel megelőzve a szív- és érrendszeri problémákat.

A természetes vaspótlás egyik legjobb módja a húsából készült tea fogyasztása.

A tea elkészítése, más gyógynövényekkel való keverése szakértelmet igényel, ezért aki használni akarja, kérje természetgyógyász segítségét.

A csipkebogyó termésből készülhet szörp, lekvár, likőr vagy bor, de bőrápoló csodaszerek is, például csipkebogyóolaj vagy -szappan.

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta, fülakupunktúrás addigtológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus, okleveles rajzvizsgálati szakértő, komplex mozgásterápia-fejlesztő, tanulási coach. Rendelője címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 06-20/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)