Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Covid–19 hallássérülést okoz?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. november 05. 16:00
A Covid–19 hallássérülést okoz?
Így ismerd fel, ha a Covid–19 megtámadta a hallásodat!

A Covid–19 vagy más néven a koronavírus számos tünetet produkálva tör egyre vadabbul előtérbe. Hogy tulajdonítunk-e jelentőséget az adott helyzetnek, vagy sem, azt továbbra is mindenki döntse el maga, az viszont jogos kérdés, hogy ha a hallássérülés hétköznapi betegségek és helyzetek kapcsán is kialakulhat, vajon a Covid–19 hatással van-e a hallásunkra.

 

Fotó: sybillarendelo.hu

Kutatások híján

A Covid–19 hallássérüléssel összefüggő kutatásai még gyerekcipőben járnak. Mondhatjuk, hogy a szakemberek inkább a találgatás fázisában vannak. Az viszont mindenképpen elővigyázatosságra adhat okot, hogy a vírus által kiváltott gyulladás és az immunrendszer gyengülése adott esetben vezethet a hallás átmeneti vagy végleges károsodásához.

Öt jel, ami a hallás károsodását jelezheti

Nem szabad elfelejteni, hogy a halláskárosodás – a kornavírustól függetlenül – akár hirtelen nagy zajkitettség, akár egy fülkagylóban pangó víz okozta gyulladás, vagy korunkból fakadóan is bármikor kialakulhat. Természetesen a gének is szerepet játszhatnak ebben, és egy ütős koncerten is könnyen hallássérülést szenvedhetünk. Éppen ezért célszerű ebben a helyzetben fokozottan figyelni a körülményekre, és ha a nagyrendezvények jelenleg korlátozás alá is esnek, számos olyan helyzetbe kerülhetünk – akár az utcán, akár a fülhallgatón keresztül hangos zenét hallgatva – ahol negatív hatás éri hallószerveinket.

Nézzük, melyek ezek!

  • Nehezen hallod a gyerek- és női hangokat.
  • Sűrűn kéred barátaidat, családtagjaidat, kollégáidat, hogy ismételjék meg, amit mondanak.
  • Az elektronikai berendezéseken – tévén, YouTube-on, tableten stb. – egyre feljebb csavarod a hangerőt.
  • A füled rendszeresen eldugul.
  • Fülzúgás kínoz, rövidebb-hosszabb ideig cseng a füled.

Mit tegyél, ha...

Kicsit róka fogta csuka ez, hiszen, ha a fentiek közül bármelyiket tapasztalod magadon, érdemes Covid–19-tesztet végeztetned, és bár benne van a pakliban, hogy szervezeted ellenáll a vírusfertőzésnek, és egyéb okból fakadóan érte sérülés a hallásod, célszerű ezt egy gyorsteszttel kizárnod.

A hallástesztet Covid–19-gyorsteszt nélkül is természetesen elvégeztetheted, de ebben a helyzetben számítani kell arra, hogy az audiológus vagy fül-orr-gégész ehhez köti a vizsgálatot. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott pillanatban tapasztalt tüneteket mi okozza: a vírus vagy a Covid-mentes hétköznapok hatása.

Kérdésed van? Keress minket!

Szakorvos fül-orr-gégész és audiológus kollégáinkkal Gyulán és Balatonfüreden állunk rendelkezésedre, hogy hallásvizsgálattal, valamint a megfelelő hallókészülék kiválasztásával támogassunk a hallás élményével teli hétköznapokban!

Még több információra van szükséged?

Klikk ide! → http://www.sybillarendelo.hu/

 

Szerző: Eat, Move & Smile

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)