Az Illéssy Sándor Baptista Középiskola által meghirdetett, VIII. Illéssy Gasztro Kupa elnevezésű országos ételművészeti versenyen mérethették meg szakmai gyakorlati, elméleti tudásukat, kreativitásukat, rátermettségüket a szakács-, pincér-, cukrász- és eladótanulóink.
A december 7-én lezajlott versenyre az ország különböző pontjáról 186 versenyző nevezett a szervezők által meghirdetett 12 kategóriába. Ezzel az ország egyik legnagyobb gasztronómiai versenye volt a rendezvény.
A részben készen hozott, illetve helyben elkészített versenymunkák minősítése komoly feladatot jelentett a hazai és nemzetközi versenyeken bíráló, elismert szakemberekből álló zsűrinek, amely olimpiai és világbajnokságokat nyert, Venesz- és Schnitta-díjas szakács, cukrász és pincér szakemberekből állt. Az ítészek pontozás alapján értékelték a kiállított műveket.
Iskolánk diákjai az alábbi szép eredményeket érték el.
Szakácstanulóink élőmunkában 120 perc alatt készítettek megadott alapanyagokból finomságokat. Sebestyén Máté 12/SZÉ osztályos szakácstanuló ezüstérmet szerzett. Felkészülését iskolánk szakoktatói, Fodor Imre és Krajcsiné Sócó Edit segítette. Fehér Péter 3/11/E osztályos szakácstanuló ezüstérmet szerzett. Felkészülését tanulófelelőse, Nagy Imre, a Wellness Hotel Gyula Kft. szakácsa segítette. Diriczi Viktória 3/11/E osztályos szakácstanuló diplomát szerzett. Felkészülését tanulófelelőse, Gál Zsolt, a Hunguest Hotel Erkel főszakácsa segítette.
A cukrásztanulók versenyfeladata tortadíszítés volt. Trajer Zsanett 3/11/E osztályos cukrásztanuló karácsonyi témájú díszmunkáját a zsűri aranyéremmel, Prepelicza Petra és Kovács László 3/11/E osztályos cukrásztanulók díszmunkáját a zsűri bronzéremmel jutalmazta. Felkészülésüket Doktor Zoltán és Reck Szabolcs szakoktatók segítették.
Az eladótanulóknak dísz- csomagolási és ajándékkosár-készítési feladatokban kellett helytállniuk. A Cséke Petra Zsófia és Domokos Ivett 12/SZ osztályos tanulók alkotta csapat munkáját a zsűri bronzéremmel jutalmazta. Felkészülésüket Nagy Jánosné szaktanár és Szilágyi Lászlóné szakoktató segítette.
A pincértanuló kategóriában egy négyszemélyes alkalmi díszasztal megterítése és a választott témához kapcsolódó menü- és italsor szakszerű, menükártyás bemutatása volt a feladat. A pincértanulók a zsűrizés megkezdése előtt pincérismereti tesztet töltöttek ki, amelynek eredménye beleszámított a végleges értékelésbe.
Kriska Vivien és Tokaji Erik 2/14/KV osztályos vendéglőstanulók témája egy Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett díszvacsora volt, ehhez készítettek díszasztalt, étel- és italajánlatot. Munkájukat a zsűri aranyéremmel jutalmazta. Felkészülésüket Csiszér-Nyári Katalin és Vincze Jenő szakoktatók segítették.
Tóth Bence és Virág Dávid 3/11/E osztályos pincértanulók témája a Gyulai Polgármesteri Hivatal sikeres turisztikai évzárása alkalmából rendezett díszvacsora volt, ehhez készítettek díszasztalt, étel- és italajánlatot. A zsűri ezüstéremmel jutalmazta őket. Felkészülésüket Fröhner-Gyaraki Szilvia, Szász András és Asztalos Gyula szaktanárok segítették.
Ezúton is gratulálunk a versenyen részt vevő diákoknak és felkészítőiknek, akik ezzel is bizonyították választott szakmájuk iránti elkötelezettségüket.