Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Dob utcán égett egy Audi A6-os

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Kiss József tűzoltó alezredes • HÍREK • 2010. január 14. 12:39
A Dob utcán égett egy Audi A6-os
Téves jelzés és belvíz nehezítette a lánglovagok munkáját
Kiss József tűzoltó alezredes

A múlt héten egy téves jelzéssel zártam a www.gyulaihirlap.hu oldalon olvasható beszámolómat, s bizony a mostani is egy ilyen esettel indul. A Semmelweis utcából az automata tűzjelző érzett ellenállhatatlan vágyat arra, hogy találkozzon a tűzoltókkal, így hát nem sokat tétovázott, sebesen cselekedett. Ráadásul alapos ember, akarom írni, alapos gép lévén kicsit később ismételt is egyet. Szintén január ötödikén először Békéscsabára a Lencsési lakótelepre vonult a gyulai létra egy lakástűzhöz, majd délután három után jelzett a víz, hogy érkezik, ugyanis a Kálvária soron a lehullott nagy mennyiségű csapadék – saját és az árok határait is feszegetve – lakóépületet veszélyeztetett.

Másnap a Dob utcán égett egy Audi A6-os belső tere, majd a belvíz vette át – nemcsak jelképesen – a terepet. A Béke tér, a Bajcsy-Zsilinszky utca és az Iskola utca volt a helyszín és kezdetben a víz volt az úr. Az árkokból kicsorduló, a házak lábazatát elérő csapadék nem tudott elfolyni. A tűzoltók és hű segítőik a zagyszivattyúk átvették az irányítást, átsegítették a vizet a nehézségein, másik árokba átjuttatva azt. A lehullott eső mennyiségét jól mutatja, hogy a több nagy teljesítményű szivattyú is órákig dolgozott a helyzet megoldásán. Este fél hétkor munkájuk Bicerére szólította a lánglovagokat, ahol egy cseh rendszámú Volvo kamion lehajtott az úttestről, majd engedve a fizika törvényeinek, el is akadt. Két gépjárműfecskendő és a gyorsbeavatkozó közös erővel – ez már egy elég tisztességes ménes lenne, legalábbis lóerő szerint – és vontatókötelek „bevonásával” segítette vissza a szilárd talajra a teherszállító járművet.

Nyolcadikán a Bárdos utcában nemcsak a kertbe sikerült bejutnia a sok víznek, de utat talált a lakásba is. A hívatlan vendéget szivattyúzással kellett kiköltöztetni az épületből. Fél tíz után pár perccel Békéscsaba, ott pedig a Lencsési lakótelep volt az új célpont, az egyik épület nyolcadik emeleti lakásából szivárgott a füst. Ekkor még mindenki azt gondolta, hogy nagy a baj. Szerencsére a bejutást követően kiderült, hogy csupán a tejet égették oda a tűzhelyen. A füst viszont a szellőzőrendszeren keresztül az épület más részeibe is eljutott, nem kis riadalmat okozva. Fél egy után kicsivel a Budapest körúton harsant fel a piros autók szirénája, ahol valaki ki akart ugrani az egyik ablakon. Szerencsére sikerült a helyszínen lévő rendőröknek rábírni szándéka módosítására, így a mentők vehették át a helyszínt és az érintett személyt. Innen a Toldi utcába vezettek a történések, ahol közel félszáz köbméternyi víz szaporodott fel a kertben, majd áttette székhelyét az épület pincéjébe. A szivattyúk itt is megtették dolgukat, s a víz távozott. Este hét után a Budapest körúton égett egy kertben gaz, szemét, műanyag és gumi. A lánglovagok némi víz segítségével lehűtötték a füstölgő „kompánia” hevületét, majd kéziszerszámokkal „szétkergették” a díszes légszennyező-anyag „társaságot”.

11-én csend, és újra csend, mely alatt a távollétük miatt hiányzók év végi szakmai vizsgáinak pótlása és a napi továbbképzések végrehajtása oldotta az állandó készenlét miatti feszültséget.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)