Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szilvalekvárt főztek, süteményeket mérlegeltek az Apor téren

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • MAGAZIN • 2019. szeptember 14. 17:05 • Frissítve: 2019. szeptember 20. 17:05
Szilvalekvárt főztek, süteményeket mérlegeltek az Apor téren
A németvárosi rendezvényen két fontos bejelentés is elhangzott

Lehozták a padlásokról a régi kavarófákat, kifényezték a rézüstöket, leszedték a szilvát a németvárosi fákról Gyula város sváb származású polgárai, hogy együtt, közösségben főzzék meg az idei szilvalekvárt, éppúgy, mint elődeik évtizedekkel korábban. A szeptember 14-i hagyományőrző rendezvényen Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere két fontos bejelentést is tett.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Már korán reggel benépesült szombaton az Apor tér, ahol szorgos német kezek állították fel katonás rendben a katlanokat, pucolták meg a babgulyáshoz szükséges zöldségeket, kavargatták folyamatosan a lekvárt, hogy minden klappoljon. A tizenkettedik németvárosi szilvalekvárfőzés, amely eseményen a szilvalekváros sütemények is évente megmérettetnek, már egy nappal korábban, péntek délután megkezdődött a németvárosi óvoda udvarán. Az asszonyok és a vállalkozó kedvű férjek itt magvalták ki a szilvát.

Másnap az Apor téren Mittag Mónika, Gyula város német nemzetiségi önkormányzatának elnöke a délelőtti órákban köszöntötte az egybegyűlteket. Üdvözlő szavaiban elmondta, a rendezvény elsődleges célja nem az, hogy turistákat szórakoztasson vagy csalogasson a városba. A szándék a hagyományápolás, a közösséghez tartozás megerősítése. A németvárosi családok ilyenkor svábosan, rézüstben főzik meg a szilvalekvárt, pont úgy, ahogyan tették ezt elődeik, felmenőik. Mittag Mónika köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az esemény létrejöttéhez.

 

Mittag Mónika, Gyula város német nemzetiségi önkormányzatának elnöke

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Arról, hogy miért nem a „Máriás” ház udvarán főzik meg idén a lekvárt, Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere beszélt. Ezt megelőzően kifejtette: a német közösség annyira szépen ápolja a hagyományait, annyira következetesen és kitartón szervezi a tradíciók köré épülő közösségi életet, hogy minden elismerést megérdemelnek. 

A városvezető ezt követően fejtette ki, miért nem a „Máriás” ház udvarát lengi be idén a szilvalekvárfőző üstök füstje. Mint mondta, ez azért van, mert hamarosan megkezdődik az épület felújítása. Október első napjaiban Gyula város legrégebbi lakóingatlanjában, amely egyedül élte túl az 1801. évi tűzvészt, munkások veszik át a terepet.

 

Görgényi Ernő polgármester

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Görgényi Ernő aláhúzta: a történelmi épületet néhány éve vásárolta meg az önkormányzat, sorsát most a német közösség kezébe szeretné adni. Hogy a költséges felújítást megvalósíthassák, több pályázatot is benyújtottak. Ezek közül az első nemcsak, hogy nyert, de napokon belül már a megvalósítás szakaszába ér. Ennek köszönhetően új tető kerül a házra, így a tél nem rongálja tovább a falakat. Kiemelte: a bíráló bizottság az önkormányzat másik pályázatát is támogatásban részesítette. Ez egy 70 millió forintos támogatást jelent, amelyből az épület nagy részét rendbe tudják tenni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A bejelentés után a polgármester megkapta a németvárosiak kötényét, és beállhatott a főzők közé, hogy megkavarja a lekvárt. Mindeközben a Gyulai Implom József Általános Iskola német nemzetiségű diákjai gyermekműsorral kedveskedtek a jelenlévőknek, majd az ovisok és pedagógusaik hívták táncba a felnőtteket. A kíváncsibb természetűek már ekkor megkóstolhatták a ciberés parasztkenyeret, a templom árnyékában pedig nekiláthattak a sváb csőröge, a hólabda elkészítéséhez. A „harcos kedvűek” egy játékban is próbára tehették erejüket, összegyűjthették az édes nyereményhez szükséges pontokat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Délre a babgulyás is megfőtt, a németvárosi ízekről Vincze Zoltán és Kádár László gondoskodott. Ebéd után a Kolibri zenekar, Kepenyes Pál és zenésztárai muzsikáltak. A rendezvény kiemelkedő eseménye a szilvás sütemények versenye volt, idén 22 sütit versenyeztettek meg. A zsűri tagjai, Kádár Lászlóné, Illich Istvánné, Puczkó Istvánné és Mittag Roland döntése alapján az első helyezett Nagy Ibolya Erzsébet szilvás kelt hájasa lett. A második helyet a Magvető általános iskola 7. A osztályának barna szilvás lepénye érdemelte ki, a harmadik helyezett pedig a Megyesi család glutén- és tejmentes szilvás álom nevű sütije lett. Különdíjat kapott Petrovszki Lászlóné szilvás-kakaós gőzgombóca. A díjakat Kovács Lajosné és Kádárné Schriffert Erzsébet, a K. Schriffert Kör tagjai adták át. 

Az illatos, ízletes szilvalekvárt délután kezdték el csuprokba, mázas edényekbe, befőttes üvegekbe tölteni az Apor téren.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)