Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Juhász Borisz fejére került idén a pünkösdi király koronája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. június 05. 17:00
Juhász Borisz fejére került idén a pünkösdi király koronája
Pünkösdfát állítottak Németvároson

Körmenet, tánc, ének és fára mászás is volt ma az Apor téren, ahol Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a németvárosi óvoda közös szervezésében állították fel a pünkösdfát. Ugyanitt a pünkösdi királyt is megválasztották. Idén Juhász Borisz lufijából pattant ki a korona.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Régi sváb hagyományokat elevenítettek ma fel a németvárosi Apor téren, ahol ovis és iskolás kislányok együtt díszítették fel az előkészített pünkösdfát. Évtizedekkel ezelőtt ez a feladat a hajadon leányzókra hárult, majd az, aki udvarolni akart nekik, leszakított az ágakról egy szalagot. A színes pántlikák mellé ezúttal léggömbök is kerültek, ugyanis a pünkösdi király koronáját ezek egyikébe rejtették el.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A díszes fával az ünneplők körbejárták a templomot, majd miután a téren felállították, többen is vállalkoztak arra, hogy felmásznak rá. Előbb a legények, majd a leányok kaptak erre lehetőséget. A csúcsra érve mindenkinek be kellett fognia egy lufit, a játék végén pedig az lett a király, akinek a szétpattant léggömbjéből előkerült a korona. Idén Juhász Boriszt érte ez a szerencse, így őt koronázták meg. Vállaira az uralkodói palást is felkerült a ceremónián, jogar helyett pedig egy oklevelet kapott. Mivel a frissen felkent elöljáró kívánhatott is valamit, azt mondta, ötöst szeretne kapni német nyelvből.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az eseményt, amelyet az ovisok és iskolások táncos-zenés műsora színesített, Szilágyiné Solymosi Mária óvodaigazgató és Mittag Mónika, a Gyulai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke vezényelte le.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)