Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Miért nem jó halogatni?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Rontó Judit • MAGAZIN • 2019. május 18. 14:35
Miért nem jó halogatni?
Tudatos pénzügyek

Minden közgazdász szakember azt tanácsolja, hogy minél hamarabb kezdjünk el megtakarítani, gondoljunk gyermekeink jövőjére, időskori megélhetésünkre, készüljünk fel a váratlan kiadásokra. Az adókedvezmények által több félre tett pénzre tehetünk szert, és a kamatos kamat is nagy segítésünkre lehet. Segítségképpen kérjük ki tanácsadó véleményét.

Rontó Judit

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A legfontosabb, hogy felismerjük, nekünk kell magunkról gondoskodnunk. Aztán, ha a kellő elhatározás is meg van, akkor elkezdhetjük a gyűjtögetést.

Első lépésként érdemes összeírni, hogy mire költünk egy hónapban, és kilistázni a kötelező kiadásokat (például közüzemi számlák, hitelek, biztosítások, vásárlások). Tanácsadó segítségével le tudunk faragni a költségekből, hiszen lehetséges, hogy elavultak a pénzügyi konstrukcióink is. Ezután a vásárlási szokásokat érdemes átgondolni. Lehet, hogy olyan dolgokra költünk, ami fel sem tűnik hónap közepén. Ilyen például a be nem tervezett nassolnivaló vagy a webáruházakból rendelt kacatok.

Ha tudjuk, hogy mire megy el a pénzünk, akkor vegyük sorra céljainkat. Lakást vásárolnánk, a gyermekeinket szeretnénk majd hitel nélkül egyetemre, főiskolára járatni, nyugdíjas korunkban az állam segítsége nélkül megélni, vagy csak a váratlan kiadásainkat fedezni? Bármelyik célról is legyen szó, helyettünk más nem fogja elkezdeni a gyűjtögetést.

Nézzünk egy példát arra, hogy miért nem jó a megtakarításunkat halogatni. Tegyük fel, hogy 5 millió forintot szeretnénk összegyűjteni 10 év alatt, és ehhez ötszázalékos hozamú befektetést választunk. Ha most elkezdjük, akkor körülbelül 30 ezer forintra van szükség a gyűjtögetéshez. Ha ezt egy évvel toljuk el, már majdnem 40 ezer forintra van szükség, viszont ha 5 évvel halasztjuk el, akkor 70 ezer forint/hó környékén járunk. A tőkefelépítésünk az idő és a pénz szorzatával lesz egyenlő.

Ön már időben elkezdte az öngondoskodást?

Ha felmerült bármilyen kérdése, vagy megosztaná tapasztalatait a cikk szerzőjével, az alábbi e-mail-címen tudja felvenni a kapcsolatot Rontó Judittal, az OVB fiókvezetőjével: judyt.ronto@gmail.com.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)