Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csaknem ezerkétszáz minta érkezett a 20. Gyulai Pálinkafesztivál kiírására

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2019. március 19. 16:00
Csaknem ezerkétszáz minta érkezett a 20. Gyulai Pálinkafesztivál kiírására
A szervezők bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi főzdék párlatait és pálinkáit várták

Március 19-én kezdetét vette a 20. Gyulai Pálinkafesztivál keretében meghirdetett Brillante – 2019 Pálinka és Párlat Verseny érzékszervi zsűrizése a békéscsabai Panoráma Hotelben. A versenyre idén három kategóriában nevezhettek: bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi főzdék párlatait és pálinkáit várták.

Csaknem kétezer minta érkezett a versenyre

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Varga-Bora Tímea főszervező lapunknak elmondta: a nevezéseket március 8-ig kellett eljuttatni a kiíróhoz, ahová összesen 1182 minta érkezett.

A helyszínen kiderült, hogy az érzékszervi zsűri 24 főből áll, akik egy pálinkabírálati tréningen is részt vettek, hogy a legjobbak válasszák ki a kétnapos zsűrizésre. Az ítészek elnöke idén is Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, hivatalos pálinkatréner és -bíráló.

A szakember kérdésünkre elmondta: a bírálat során több szempontot vesznek figyelembe. 

 

Lovassy György 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

– Az egyik szempont az íz és illat tisztasága, amire maximum öt pont jár, ahogy a többi vizsgált tulajdonságra is. Fontos emellett a gyümölcskarakter megléte, és hogy mennyire friss, üde és komplex a pálinka. Figyeljük a szájérzetet és a textúrát, mennyire szúrós, bársonyos vagy lágy az ital. Mindezeken kívül az utóérzet, az összbenyomás és a harmónia is lényeges, így ezt is pontozzuk – mondta el Lovassy György, hozzátéve, hogy a versenyen 14 pont a bronzérem alsó határa. 

A verseny során több kategóriában választották ki a legjobbakat, így kiderült, kié lett a legjobb versenyminta, a legjobb magánfőzött párlat, de a legeredményesebb bérfőzdét is kiválasztották. Mindezeken túl bronz, ezüst, arany és champion minősítések is gazdára találnak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Varga-Bora Tímea kiemelte: a bérfőzetők és magánfőzők versenyére összesen 996 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről. Nagyobb városokból és kisebb településekről, valamint a határon túlról, Szerbiából, Romániából, Szlovákiából és Izraelből neveztek a megmérettetésre. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki több mint harmincfajta párlatot küldött be.

A kereskedelmi főzdék versenyére huszonegy vállalkozás jelentkezett csaknem kétszáz mintával.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Kereskedelmi kategóriában kiosztják a Hungarian Spirit – Magyar Pálinkaválogatás 2019 díjat is. Erre az aranyérmes pálinkákból a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület delegált tagjaiból álló zsűri öt mintát javasol. Az elismerést a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, Csapody Balázs adja át április 12-én.

Az ünnepélyes eredményhirdetést a kereskedelmi versenyben részt vevőknek Gyulán, a városháza dísztermében tartják április 12-én. A bérfőzetők és magánfőzők legjobbjai a Gyulai Pálinkafesztivál nagyszínpadán, április 13-án vehetik át elismerésüket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)