Varga-Bora Tímea főszervező lapunknak elmondta: a nevezéseket március 8-ig kellett eljuttatni a kiíróhoz, ahová összesen 1182 minta érkezett.
A helyszínen kiderült, hogy az érzékszervi zsűri 24 főből áll, akik egy pálinkabírálati tréningen is részt vettek, hogy a legjobbak válasszák ki a kétnapos zsűrizésre. Az ítészek elnöke idén is Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, hivatalos pálinkatréner és -bíráló.
A szakember kérdésünkre elmondta: a bírálat során több szempontot vesznek figyelembe.
– Az egyik szempont az íz és illat tisztasága, amire maximum öt pont jár, ahogy a többi vizsgált tulajdonságra is. Fontos emellett a gyümölcskarakter megléte, és hogy mennyire friss, üde és komplex a pálinka. Figyeljük a szájérzetet és a textúrát, mennyire szúrós, bársonyos vagy lágy az ital. Mindezeken kívül az utóérzet, az összbenyomás és a harmónia is lényeges, így ezt is pontozzuk – mondta el Lovassy György, hozzátéve, hogy a versenyen 14 pont a bronzérem alsó határa.
A verseny során több kategóriában választották ki a legjobbakat, így kiderült, kié lett a legjobb versenyminta, a legjobb magánfőzött párlat, de a legeredményesebb bérfőzdét is kiválasztották. Mindezeken túl bronz, ezüst, arany és champion minősítések is gazdára találnak.
Varga-Bora Tímea kiemelte: a bérfőzetők és magánfőzők versenyére összesen 996 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről. Nagyobb városokból és kisebb településekről, valamint a határon túlról, Szerbiából, Romániából, Szlovákiából és Izraelből neveztek a megmérettetésre. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki több mint harmincfajta párlatot küldött be.
A kereskedelmi főzdék versenyére huszonegy vállalkozás jelentkezett csaknem kétszáz mintával.
Kereskedelmi kategóriában kiosztják a Hungarian Spirit – Magyar Pálinkaválogatás 2019 díjat is. Erre az aranyérmes pálinkákból a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület delegált tagjaiból álló zsűri öt mintát javasol. Az elismerést a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, Csapody Balázs adja át április 12-én.
Az ünnepélyes eredményhirdetést a kereskedelmi versenyben részt vevőknek Gyulán, a városháza dísztermében tartják április 12-én. A bérfőzetők és magánfőzők legjobbjai a Gyulai Pálinkafesztivál nagyszínpadán, április 13-án vehetik át elismerésüket.