Hagyományőrző disznótoros ebédre várták az érdeklődőket február 16-án a Civil Szolgáltató Központba. A programot a Gyulai Kert- és Tanyatulajdonosok Egyesülete szervezte.
Nyíri Mihály, az egyesület elnöke elmondta, hogy a rendezvény célja a régi hagyományok bemutatása volt, így a levágott disznót szalmával perzselték, ahogy az az 1900-as években volt szokás. Hozzátette, hogy a találkozót – ahová mintegy 110 főt vártak – találkozónak is szánták, ugyanis a mai világra jellemző elhidegülés már a tanyatulajdonosok között is észrevehető, így szerették volna, ha a nap az emlékek felidézésről szól.
Nyíri Mihály hozzátette: a feldolgozott állatot a Gyulakonyha készítette el a vendégek számára, az ételt pedig párolt káposztával és dinsztelt burgonyával szolgálták fel. A nap további részében Veres András hentesmester tartott előadást a tanyavilág disznóvágási szokásairól, valamint a hagyományőrzésről.