Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bay Zoltánra emlékeztek a magyar radar napján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. HÍREK • 2019. február 06. 16:00
Bay Zoltánra emlékeztek a magyar radar napján
A gyulavári templomkertben koszorúkat helyeztek el a tudós emlékművénél

A magyar radar napja alkalmából rendeztek ünnepséget február 6-án a gyulavári templomkertben. A megemlékezésen Gyula város önkormányzata, a Bay Zoltán általános iskola és a Magyar Honvédség 54. Veszprém radarezrede is képviseltette magát, az esemény végén a résztvevők koszorút helyeztek el Bay Zoltán emlékszobránál.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos 

A megemlékezésen jelen volt Csige Gábor, Gyula város jegyzője, Szabó Károly, a városrész képviselője és Bohus Márta, a Bay Zoltán általános iskola vezetője.

Az ünnepségen Csikós Milán, a gyulai polgármesteri hivatal közoktatási és kulturális ügyintézője köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Török Lajos századosnak, az 1. gerinc-radarmérőközpont parancsnokhelyettesének.

Török Lajos beszédében felelevenítette Bay Zoltán életútját, majd kitért arra, hogy milyen fontos szerepet játszott a tudós munkássága a magyar űrkutatásban. Bay Zoltánnak a radarcsillagászat egyik megteremtőjeként először sikerült Magyarországról mikrohullámú sugarakkal „megérintenie” a holdat, majd bemérnie a jelek visszhangját.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos 

Bay Zoltánt és csoportját nem lehetett eltántorítani attól, hogy folytassák a munkát. 1946. február 6-án próbálkozásaikat siker koronázta. Csupán ekkor tudták meg, hogy pár héttel korábban az amerikai kutatóknak sikerült visszavert radarjeleket észlelniük a holdról, azonban a technika, amellyel Bayék dolgoztak, számukra is egyedi és különleges volt.

Az emlékműnél koszorút helyezett el Csige Gábor, Szabó Károly, Török Lajos és a Bay Zoltán általános iskola növendékei.

GYULAI HÍRLAP • 2019. február 06. 18:52
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)